Ekonomi

Hamsi ihracatta palamudu solladı: Hamsiden 1 milyon dolarlık gelir

Yeni balık sezonunda bol avlanan palamut, ihracatta hamsinin gerisinde kaldı. Hamsi ihracatından 1 milyon dolar gelir elde edildi.

Loading...

Abone Ol

Eylül'de başlayan balık av sezonu ile bol miktarda palamut avlanmasına rağmen, palamut ihracatı beklentileri karşılamadı.

Eylül ayında palamut ihracatından yalnızca 14 bin dolar gelir sağlanırken, avı daha az olan hamsiden 1 milyon 82 bin dolar ihracat geliri elde edildi. Hamsi ihracatı, özellikle Avrupa ülkelerine yoğunlaştı.

Palamut bol ama ihracatta hamsinin gerisinde kaldı

Denizlerdeki av yasağının sona ermesiyle birlikte balıkçılar bol miktarda palamut avlarken, bu av ihracata yansımadı. Türkiye’den Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ve Türkmenistan’a yapılan palamut ihracatından sadece 14 bin dolar döviz girdisi elde edildi. Ancak, avı az olan hamsi, ihracatta öne geçti ve 10 farklı ülkeye yapılan hamsi ihracatından 1 milyon 82 bin 39 dolar gelir sağlandı.

Hamsi Avrupa'nın gözdesi oldu

Hamsi ihracatında en büyük pazarlar Fransa, Belçika ve Almanya oldu. Eylül ayında Fransa’ya 72 bin 90 kilogram hamsi ihraç edilerek 500 bin dolar, Belçika’ya 32 bin 697 kilogram hamsi ile 261 bin 812 dolar, Almanya’ya ise 23 bin 34 kilogram hamsi ihraç edilerek 202 bin 284 dolar gelir sağlandı. Hamsi ihracatı ayrıca ABD, Ukrayna, KKTC, Gürcistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Irak ve Kanada’ya da gerçekleştirildi.

Palamut ihracatında tanıtım eksikliği

Trabzon’da deniz ürünleri ihracatçısı Turgay Özsandıkçı, palamutun yurt dışında yeterince tanınmadığını ve bu nedenle ihracatının sınırlı olduğunu belirtti. “Palamut, özellikle Türkiye'de çok sevilen bir balık. Ancak dış ülkelerde pek bilinmiyor. Oysa palamut, Türkiye’de doğup okyanuslara kadar göç eden bir balık. Palamut ihracatını artırmak için daha fazla tanıtıma ihtiyaç var” dedi.

“Hamsi ihracatı 1 milyon doları aştı, ama palamudu dış ülkeler tanımıyor. Bu yüzden ihracatı sınırlı.”

Hamsi tahtını koruyor

Hamsinin ihracat başarısını değerlendiren Özsandıkçı, “Hamsi çok lezzetli ve pişirmesi kolay bir balık. Türkler, Amerika’da bile hamsiyi tanıtarak büyük bir pazar oluşturdu. Hamsi tahtını hiçbir balık sallayamaz” diyerek hamsinin ihracatta uzun vadede de lider olacağını ifade etti. Ayrıca, sezonun ilerleyen dönemlerinde hamsinin daha bol avlanması ve ihracat rakamlarının daha da artması bekleniyor.

İnanç haberleri için TIKLAYINIZ!

Astroloji ve Rüya haberleri için TIKLAYINIZ!

Kadın Aile haberleri için TIKLAYINIZ!

Kültür Sanat haberleri için TIKLAYINIZ!