Ankara Üniversitesi'nden iklim bilimci Prof. Dr. İhsan Çiçek'in uyarısına göre, Türkiye'de kararsız kış koşulları yaşanacak. Prof. Dr. Çiçek, son yıllarda artan sıcaklık eğilimlerinin devam edeceğini belirtiyor.

Şubat ayında sıcaklıkların ortalamanın 3,4 derece üzerinde gerçekleştiği ve son 53 yılın en sıcak ikinci şubat ayı olarak kaydedildiği bilgisi veriliyor. Prof. Dr. Çiçek, Türkiye'nin ve dünyanın genelindeki sıcaklık artışının iklim değişikliği sonucu olduğunu vurguluyor.

Türkiye'nin ortalama sıcaklığının arttığını ifade eden Prof. Dr. Çiçek, Doğu Anadolu'da bile sıcaklıkların normallerin üzerinde seyrettiğini belirtiyor. Ancak, geçtiğimiz dönemde yağış miktarının arttığını ve bu trendin devam edeceğini söylüyor.

İklim değişikliğinin bir sonucu olarak, kararsız kış koşullarının yaşanacağını belirten Prof. Dr. Çiçek, bazı yılların soğuk olabileceğini ancak kar yağışlarının artık daha az olacağını öngörüyor. Özellikle Doğu Anadolu'da kar yağışlarının görülebileceğini ifade ediyor.

İnternet Hız Testi Nasıl Yapılır? Neden Önemlidir? Hız Testi Metrikleri Ne Anlama Gelir? İnternet Hız Testi Nasıl Yapılır? Neden Önemlidir? Hız Testi Metrikleri Ne Anlama Gelir?

Prof. Dr. Çiçek, iklim değişikliğinin 'jet rüzgarları' üzerindeki etkisinin de kararsız kış koşullarını tetiklediğini söylüyor. Kutup bölgesi ile ekvatoral bölgedeki sıcaklık farkının azalmasıyla bu rüzgarların yapısının değiştiğini ve buna bağlı olarak kararsız hava koşullarının yaşandığını ifade ediyor.

Özetle, Prof. Dr. Çiçek'in uyarısına göre, Türkiye'de kararsız kışlar yaşanacak ve bazı yılların soğuk, bazı yılların ise daha ılıman geçeceği öngörülüyor. Bu durumun, iklim değişikliğinin etkileriyle bağlantılı olduğu belirtiliyor.

Kaynak: Haber Merkezi