Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırmaları (SEGE), politika, strateji ve kamu uygulamalarına girdi sağlamak amacıyla Türkiye'deki Düzey-2 bölgelerinin, illerin ve ilçelerin sosyoekonomik gelişmişliklerini nesnel olarak ölçen ve karşılaştıran analiz çalışmaları olarak tanımlandı. İkinci gelişmişlik kademesinde 1,581 ila 0,396 arasında endeks değerlerine sahip 173 ilçe yer aldı. Bu kademede yer alan ilçeler, büyükşehirlerin birinci gelişmişlik kademesinde yer almayan ilçeleri, turizm merkezi ilçeler ve diğer illerin merkez ilçelerinden oluştu.

İnegöl’e 724 Yaşayan Merkez! 12 Bin Kişi Faydalanıyor Gencgazete

İkinci gelişmişlik kademesinde yer alan ilçeler, imalat sanayi ve hizmetler sektörlerinin yoğunlaştığı bölgeler olarak öne çıktı. Bu ilçeler, sosyal, kültürel ve ekonomik faydalar ile merkez ilçe olmanın sağladığı avantajlar sayesinde gelişmişlik kademesinde üst sıralarda yer aldı. Ayrıca, diğer değişkenlerde de genel olarak ülke ortalamasının üzerinde değerlere sahip oldukları tespit edildi.

Genc Gazete Oylat Kaplicalari Inegol Magara Selale Doga (25)

İnegöl'ün Gelişmişlikteki Yeri

Verilere göre, 173 ilçe arasında İnegöl, 1.018 skorla 5. sırada yer aldı. İmalat sanayine benzer şekilde hizmet sektörü iş yeri sayısının yaklaşık yüzde 35’i ikinci kademede bulunan ilçelerde bulunuyor. Turizm merkezi ilçeler dolayısıyla Türkiye’deki turizm yatırım-işletme ve belediye belgeli yatak sayısının yüzde 47’si bu kademe içerisindeki ilçelerde yer aldı.

Inegöl Belediye Binası

Yaşam kalitesi boyutundaki değişkenlerde de genellikle birinci gelişmişlik kademesinden sonra bu kademedeki ilçeler en iyi değerlere sahip oldu. Akaryakıt İstasyonu Sayısının Türkiye Payı değişkeninde ilk 10 sırada gelen ilçelerin 7’si, Kişi Başına Mesken Elektrik Tüketimi değişkeninde ise ilk 10 sırada gelen ilçelerin 5’i ikinci gelişmişlik kademesinde yer aldı. Atık Hizmeti Verilen Nüfus Oranı değişkeninde ise bu kademedeki ilçelerin çoğunluğu yüzde 100 değere sahip oldu.

Ekran Görüntüsü 2024 06 26 125420 Gencgazete

Kaynak: HABER MERKEZİ