Nâfile namazlarda selam verme sayısı ve okunan dualar, mezheplere göre farklılık gösterir. Bu haberimizde Hanefi ve Şafii mezheplerine göre bu konuyu inceliyoruz.
Gece ve Gündüz Kılınan Nâfile Namazlarda Selâm Verme Adabı
Nâfile namazlarda selâm verme sıklığı ibadetin faziletiyle ilişkilidir
Hanefîlere göre, gece kılınan nâfile namazlarda iki rek'atta bir selâm verilmesi daha faziletli kabul edilir.
Gündüz kılınan nâfilelerde ise dört rek'atta bir selâm verilmesi önerilir.
Bunun ötesinde, gece namazlarında tek selâmla sekiz rek'attan fazlasını kılmak mekruh görülür. Gündüz namazlarında ise bu sınır dört rek'attır.
“Gündüz kılınan namazlarda dört rek'atta bir, gece namazlarında ise iki rek'atta bir selâm vermek faziletlidir.” (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/67-68)
Şâfiî mezhebine göre ise hem gece hem de gündüz kılınan nâfile namazlarda iki rek'atta bir selâm verilmesi gerektiği belirtilir.
İkindi ve Yatsı Namazlarının Sünnetlerinde Duaların Hikmeti
Nâfile namazlar her iki rek'atta müstakil bir ibadet sayılır
İkindi namazının sünneti ile yatsı namazının ilk sünnetinin birinci oturuşlarında neden “Salli” ve “Bârik” duaları okunduğu da merak edilen bir konudur.
Hanefî mezhebine göre, nâfile namazların her iki rek'atı bağımsız bir ibadet kabul edilir. Bu sebeple, ikindi ve yatsı namazlarının sünnetlerinde ilk oturuşlar, son oturuş hükmündedir.
Bu durumda gayri müekked 4 rekatlık sünnet namazların 2.rekat oturuşunda, “Salli” ve “Bârik” dualarının okunması sünnettir. İlk oturuş sonrası kalkıldığında ise, üçüncü rek'atta “Sübhâneke” duası okunur.
Hanefilerde öğle ve cuma namazlarının ilk sünnetleri hariç, genel olarak nâfile namazların her iki rek'atı müstakil bir namaz sayıldığı için ilk oturuşlar da son oturuş konumunda olur.
Bu nedenle ikindi ve yatsı namazlarının farzlarından önce kılınan nâfile namazların ilk oturuşlarında “Salli” ve “Bârik” duaları okunur. Aynı gerekçeyle ilk oturuştan kalktıktan sonra başlanacak rek'atta da “Sübhâneke” okunur.
“İkindi ve yatsı namazlarının sünnetlerinde ilk oturuşlar, son oturuş kabul edildiği için Salli ve Bârik duaları okunur.” (Bilmen, İlmihal, 141-142)
Üçüncü Rek'atta “Sübhâneke” Okunmasının Sebebi
Hanefî fıkhında, iki rek'atlık müstakil bir ibadet tamamlandıktan sonra yeni bir rek'ata geçildiği kabul edilir.
Bu nedenle ikindi ve yatsının ilk sünnetlerinde üçüncü rek'atta “Sübhâneke” duasının okunması, bu yeni ibadete başlangıç hükmü taşır. Bu uygulama, sünnet namazlarının düzenini ve faziletini koruma amacı taşır.
İnanç haberleri için TIKLAYINIZ!
Astroloji ve Rüya haberleri için TIKLAYINIZ!
Kadın Aile haberleri için TIKLAYINIZ!
Kültür Sanat haberleri için TIKLAYINIZ!