Haberimiz Genç Gazete arşivinden. Tarih: 26 Aralık 2006. O tarihte İnegöl mobilyası ve İnegöl köftesi gibi İnegöl meyvesi de dikkatleri çekmeye başlamıştır. İşte arşivden haberimiz!
İnegöl’den Meyve Merkezi Olma Hedefi
Bursa’nın verimli tarım arazilerine sahip ilçesi İnegöl, 2006 yılını “altın yıl” ilan etti. İlçe Tarım Müdürlüğü, 5 bin dekarlık tarla bitkisi alanında kiraz, elma ve armut fidanları dikilmesini planlıyor. İlçenin meyvecilikte bölgesel bir merkez haline gelmesi ve ihracat ürünleriyle dünyaya açılması hedefleniyor.
Elma Fidanı Dikimi Hız Kazandı
Edebey, Alibeyköy, Hamamlı ve Dipsizgöl gibi köylerde çiftçiler, İl Genel Meclis Üyeleri ve İl Özel İdare Müdürlüğü’nün destekleriyle 60 bin Fuji, Royal Gala ve Golden cinsi elma fidanını toprakla buluşturdu. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’nın dekar başına 200 YTL destek açıklamasıyla fidan dikimine ilgi daha da arttı.
Çiftçilerin İlgi Alanı Meyveye Yöneliyor
İlçe Tarım Müdürü Mahmut Doğru, çiftçilerin uygun arazilerini meyve türlerine yönlendirdiğini belirtti. Doğru, “İnegöl, çok yakında meyve merkezi olacak. Özellikle Fuji türü elma üretimiyle bu pazarda önemli bir yere sahip olacağız. Fuji fidanı dikimi 40 bin adedi geçti ve Gala türünde de 20 bin fidan dikimi tamamlandı” dedi.
Doğru, “ İnegöl çok yakında bir meyve merkezi olacak. Türkiye’de çok az üretimi bulunan Fuji türü elmayı bizler İnegöl’de İnegöl’de yetiştirmeye başladık.İnegöl olarak bu pazarı elimize geçirmek istiyoruz. Şu ana kadar Fuji türü 40 bin fidan dikimi yapıldı. Yine Gala türünde 20 bin adet fidan dikimi gerçekleşti. Bunlar İl Özel İdare Müdürlüğü’nün desteklemeleri ile yapıldı. Bakanlığımızın dekar başına destek uygulaması bu sayıyı tahmin edemediğimiz kadar arttıracak. Böylelikle İnegöl ihracat ürünlerini yetiştiren bir merkez olacak. 2 yıl sonra ilk ürünlerini verecek olan ağaçlarımızdan bin ton ürün almayı hedefliyoruz. Bu rakam her yıl katlanarak artacak ve İnegöl meyvecilikle de anılır hale gelecek” dedi.
İnegöl’ün Tarımsal Gücü Öne Çıkıyor
Mahmut Doğru, İnegöl’ün Bursa’nın tarımsal üretimindeki payına dikkat çekerek şu verileri paylaştı: “Patates üretiminin yüzde 50’si, elma ve kiraz üretiminin yüzde 35’i, armut üretiminin yüzde 15’i ve çilek üretiminin yüzde 10’u İnegöl’de gerçekleşiyor.”
Fidan Yetiştiriciliği İnegöl’ün Gücü
Doğru, İnegöl’ün fidan yetiştiriciliğinde de öncü olduğunu belirterek, “İnegöl’de 22 adet sertifikalı fidan yetiştiricisi bulunuyor. Türkiye’nin birçok şehrinde İnegöl’de yetiştirilen fidanlar dikiliyor. Bu, İnegöl’ün farkını ortaya koyan önemli bir durum” dedi.
Doğru, “ Bakın aslında bizim patatesimiz oldukça meşhur. Bursa bölgesinde ki patates üretiminin yüzde 50’si İnegöl’de gerçekleştiriliyor, bunun yanı sıra elma ve kiraz üretiminin yüzde 35’i yine İnegöl’de, armut üretiminin yüzde 15’i ile çilek üretiminin yaklaşık yüzde 10’u yine İnegöl’ümüzde üretiliyor. Bu rakamlar Bursa genelinde ki İnegöl’ün farkını ortaya koyuyor. Bu nedenle meyvecilikte para kazanan çiftçilerimizde bu yönde çalışmalar yapmaya başladı. Bizler bunu oldukça önemsiyoruz” diye konuştu.
Mahmut Doğru, konuşmasının sonunda ise fidan yetiştiriciliğinin İnegöl’de yapılmasının bir şans olduğuna da dikkat çekerek, “ Bir çoğumuz Türkiye’nin en önemli fidan yetiştiriciliği merkezinin İnegöl olduğunu bilmiyor. Oysa İnegöl’üz de 22 adet sertifikalı fidan yetiştiricisi var. Türkiye’nin bir çok şehrinde İnegöl’ümüzde yetiştirilen fidanlar dikiliyor. Bu bakımdan İnegöl’ümüzün bir farkı daha ortaya çıkıyor” dedi.
ARŞİVDEN HABER | GENÇ GAZETE | 26.12.2006
İnanç haberleri için TIKLAYINIZ!
Astroloji ve Rüya haberleri için TIKLAYINIZ!
Kadın Aile haberleri için TIKLAYINIZ!
Kültür Sanat haberleri için TIKLAYINIZ!