İnegöl Müteahhitler Derneği Başkanı Yusuf Şehitoğlu, 2021'in ocak-eylül dönemine ışık tuttu. Ekonomide yılın ilk çeyreğinde meydana gelen depremin ve sonrasındaki seçim sürecinde yaşanan ekonomik dalgalanmaların etkilerini paylaştı.

Şehitoğlu, ekonominin rasyonel politikalar çerçevesinde değerlendirilmeye başlandığına işaret etti. Enflasyon konusunda faiz artışlarının parasal sıkılaşmayı derinleştirdiğini ve tüketici kredi hacminde daralmaya yol açtığını belirtti.

Enflasyonun Asıl Nedenleri

Bu açıdan bakıldığında enflasyona baz etkisiyle birlikte olumlu etkisi oluyor diyebiliriz. Ancak unutmayalım bizim yaşadığımız enflasyonist süreç talep kaynaklı değildir. Üretici fiyatlarındaki artış nedeniyle talebin tüketici tarafında öne çekilmesi nedeniyledir. Dolayısıyla üretim ve işçilik maliyetlerini düşürmediğimiz sürece bu alanda tam etkiyi bulamayız. Enflasyon kaynağındaki bu problem ihracat tarafında birçok alanda fiyatların yüksek kalmasına neden oluyor.

Şehitoğlu'nun değerlendirmeleri, mevcut ekonomik koşullarda nasıl bir yol izlenmesi gerektiği konusunda önemli ipuçları sunuyor.

Editör: Umut Gökdaş