Tarih 31 Ocak 2006. O tarihte ülkeyi itkisi altına alan “Sibirya soğuğunun İnegöl’de etkili olmasının ardından ev ve iş yerlerindeki su sayaçlarındaki patlama rekor seviyeye ulaşır.
Tarih 31 Ocak 2006. O tarihte Boski Müdürlüğü, yaşanan don nedeniyle İnegöl’de 400 su sayacının patladığını açıklar.
İşte arşivden haberimiz:
Soğuktan 400 sayaç patladı
Boski Müdürlüğü'nün verilerine göre, don olayları nedeniyle bölgede toplam 400 su sayacı patladı. Peki, vatandaşlar bu durumdan nasıl etkilendi ve gelecek kış aylarında benzer sorunların önüne nasıl geçilebilir? Detaylar haberimizde.
Donan Su Sayacı Krizi: Önlemler ve Çözümler
Yaşanan Patlamalar ve Etkileri
Boski Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, İnegöl'de son zamanlarda meydana gelen yoğun kış şartları nedeniyle 400 adet su sayacının zarar gördüğü belirtildi. Hayati Aydın, yaptıkları incelemelerde tüm sayaçların donma sonucu patladığını ifade etti.
“ Bizi aradıklarında genelde tesisatları donuk oluyor, tesisatı donuk ev ve iş yerlerine hemen sayaç takamıyoruz. Çünkü tesisat çözülünce yeni takılan su saatini de patlatacak. Bu yüzden donan tesisatın çözülmesini bekliyoruz. BOSKİ olarak 2 arkadaşımız araçlarıyla ihbar edilen olaylara müdahale ediyor. 2 arkadaşımızda yapılan ihbarları gerekli yerlere yönlendiriyor. Yaptığımız tüm uyarılara rağmen yılda ortalama 3 bin 500 ila 4 bin su sayacı patlaması vakası ile karşılaşıyoruz. Kış aylarında bu sorunun yaşanmaması için vatandaşımızın yapılan uyarıları dikkate almaları gerekiyor.” - Hayati Aydın-Boski sorumlusu
Alınması Gereken Önlemler
Kış aylarında su sayaçlarının patlamasını önlemek için Boski Müdürlüğü tarafından vatandaşlara çeşitli uyarılar yapıldı. Bu uyarılar arasında izolasyon malzemeleri kullanarak tesisatların korunması, gece muslukların yarım açık bırakılması ve su saati üzerine sıcak su dökülmemesi gibi önlemler bulunuyor.
Yapılması Gereken Kontroller ve İnşaat Önerileri
Evlerdeki vanaların düzenli olarak kontrol edilmesi, su saatlerinin evlerin içine yerleştirilmemesi ve su tesisatının kaliteli malzemelerle yapılması gibi konulara dikkat çekildi. Ayrıca, su tesisatının donukken banyo kazanının yakılmaması konusunda da uyarılar yapıldı.
İşte Boski sorumlusu Hayati Aydın’ın uyarıları:
Su sayaçlarının patlamalarını önlemek için şu uyarıları dikkate alın:
· İzocam veya kalın bezle tesisat izole edilmeli. Dış etkilere karşı korunmalı. Yalnızca saatin kapağı açık bırakılmalı.
· Gece yatmadan önce banyo veyahut tuvaletin musluğu yarım açık bırakılmalı.
· Su saati ve tesisat üzerine kesinlikle sıcak su dökülmemeli ve ateş ile çözmeye uğraşılmamalı.
· Evlerindeki vanaların çalışıp çalışmadığı mutlaka kontrol edilmeli.
· Su saatlerinin evlerin içine (Banyo, Mutfak, Oturma Odası) yapılmaması gerekiyor.
· Su tesisatı binanın en önemli unsurlarından biri olduğu için inşaatlarınızda kalite bakımından en kaliteli ürünler kullanılmalı.
· Su saatlerini ve tesisatının beton içinde izole edilmeli.
· Mümkün olduğu kadar bina girişine ana vana, daire girişine de yedek vana takılmalı.
· Su saatlerinin yağmur görmeyecek, suyla temas etmeyecek, rahatça okunabilecek bir şekilde montaj edilmeli.
· Su tesisatı donukken kesinlikle banyo kazanı yakılmamalı.
DİKKAT! : Evinizdeki banyo kazanlarını mümkün olduğunca ısı derecesi az olan yakıtlar kullanılmalı. Çünkü aşırı sıcaklık binadaki su tesisatına zarar verir, ayrıca aşırı ısınmalarda kazanın patlamasına dahi yol açabilir
Hazırlayan: Ayhan Talha Bayraktar