Transfer Talimatı (2016) 2/C maddesinde transfer; bir futbolcunun ilk kez profesyonel sözleşme imzalaması, mevcut kulübünden başka bir kulüp ile sözleşme imzalaması veya geçici olarak (kiralık) kulüp değiştirmesini ifade eder.
Futbolun, ilçedeki tarihsel sürecine göre 1923-1950 yılları kulüp değiştirme işleminin bir bedel karşılığı gerçekleştiğini gösteren çok fazla bilgiye rastlamamaktayız. Çünkü futbol kimsenin mesleği değildir. Kimseye de geçimini temin edecek düzeyde bir getiri sunmamıştır.
İdmanyurdu ve Doğanspor ilçenin birbiri ile sıkı rekabet eden iki takımı olsalar da ilçe dışından takımlarla maç yaptıklarında birbirlerinin futbolcularına forma da giydirmişlerdir.
İlçe dışına ilk transfer Ali Mete (Kurt Ali)’dir. 1939 Bursa Şampiyonu İdmanyurdu kadrosunun futbolcusu Kurt Ali 1940 yılında Ankara Gençlerbirliği Takımına transfer olmuştur.
Transferin koşulları hakkında bir bilgiye sahip değiliz ama Kurt Ali Gençlerbirliği’nde forma giydiği 1940-1944 yılları Ankara’da yaşamıştır.
1949-1950 sezonu Bursa’da deplâsmanlı amatör liglerin kurulması iki takımımız İdmanyurdu ve Doğanspor’un da 1950-1951 sezonundan itibaren bu liglerde yer alması, İnegöl takımlarındaki futbolcuların Bursa’daki Acarspor, Akınspor gibi daha büyük sportif başarılar elde etmiş takımlara transfer olma imkânını doğurmuştur.
Münir Güven, Ahmet Tas, İsmet Yaman, Necati Kaçar bu isimlerden bazılarıdır.
Transfer ücretinden ziyade daha iyi bir takımda oynama amacı da taşıyan transferler olduklarını söyleyebiliriz.
İlçedeki transferlerde en etkili kriter kamuda iş imkanı sunulmasıydı. 1950’li yılların futbolcularının önemli bir bölümü ilçedeki bir kamu kuruluşu çalışanı olarak hayatlarının geri kalanını sürdürdüler.
Kamu kuruluşuna işe giriş transferleri 1990’lı yıllara kadar sürdü. Bir de Bursa Karmasında yer alan İnegöllü futbolcular başka bölgelerin takımları
ile yapılan maçlarda kendilerini gösterebiliyorlardı.
Erol Erkal’ın 1957-1958 sezonu Beşiktaş’a, Zeynel Soyuer’in 1958-1959 sezonu Gençlerbirliğine transferleri Bursa Karmasında yer almaları etkili olmuştur.
1963-1964 sezonu TFF İkinci Türkiye Ligi’nin kurulması İnegöl takımlarında forma giyen bazı futbolcuların profesyonel takımlarda yer bulmaları olanağını sundu.
Nihat Güner (Bursaspor), İrfan Rubacı (Bursaspor), Hayrettin Ender Sert (Gençlerbirliği), Barış Erdem (Boluspor), Şükrü Özenoğlu (Denizlispor), Mehmet Uçkun (Uşakspor), İsmail Arca önce amatör takım Eskişehir Fatihspor’a sonra Eskişehirspor’a transfer oldular.
1970’li yıllarda, İsa Demir Tekirdağspora, Yavuz Şengöz Düzcespora,
İbrahim Ortakçı Bandırmaspor’a transfer oldular.
1960’lı yılların ilk yarısı Alpay Şar, Vedat Okyar ve kardeşi Raif Okyar, 1960’lı yılların sonları Sedat Çelen Bursa’dan İnegöl takımlarına transferin öncü futbolcularıdırlar.
TURHAN ŞAHİN'İN İNEGÖL'DE FUTBOLUN 100 YILI isimli eserinden düzenlenip yayına hazırlanmıştır.