1898 yılında Saraybosna'da dünyaya gelen Osman Demirayak, 1912 yılında henüz 14 yaşındayken ailesiyle birlikte Bosna'dan İnegöl'e göç etti.
İlk yerleşim yerleri olan Hoca Köy'de, Türkçe bilmemeleri nedeniyle çok zorluk yaşamışlardı. Ailede Türkçe konuşabilen hiç kimse olmadığı için de Türkçe bilmezler diye anıldılar.
Göçün zorluklarıyla mücadele ederken, altı ay sonra babasını kaybeden Demirayak, 1916 yılında Birinci Dünya Savaşı'nın zorluklarıyla yüzleşmek üzere askere alındı.
Slav dillerindeki yetkinliği sayesinde Galiçya Cephesine gönderilen Demirayak, burada donma tehlikesi atlattı ve ağır yaralanmaları sonucunda bacaklarını kaybetti. Ancak bu, onun savaşçı ruhunu kıramadı.
Hayatı boyunca ayaklarına takılı demir aparatlar ve koltuk değnekleri ile hayata tutunan Demirayak, soyadı kanunu çıktığında "Demirayak" soyadını benimsedi.
1916 yılında Birinci Dünya Savaşı koşullarında askere alındı. Slav dillerini konuşabildiği için de 15. Kolordunun askeri olarak Galiçya Cephesine gönderildi.
O gün için Macaristan toprağı olan Galiçya Bölgesi bugün için Doğu Polonya ve Batı Ukrayna Cumhuriyeti sınırları içindedir.
Zorlu savaş koşulları içinde donma tehlikesi atlattı. Müttefik Alman Birliklerine ait sahra hastanesinde kangren olan bir bacağı ayak bileğinin üstünden, diğer bacağı da diz kapağının altından kesilerek hayata döndürüldü.
Hayatının kalan kısmını o şekilde sürdürdü.
Demirayak, savaş sonrası yaşamında, zeytinyağı satışından meyvacılığa, tuhafiyeciliğe kadar birçok işte çalışarak geçimini sağladı.
Ayaklarına takılı demir aparatlar ve koltuk bastonları ile hayata tutundu. Boynunda taşıdığı yağ tenekesi ile litre ile zeytin yağ satmaktan, meyvacılığa, tuhafiyeciliğe kadar bir çok iş yaparak geçimini sağladı.
İnegöl'de elektrik olmayan yıllarda, evine kurduğu dinamo sistemi ile kendi elektriğini üretebilecek kadar yenilikçi bir zihne sahipti.
Osman Demirayak'ın hayat hikayesi, zorluklar karşısında asla pes etmemenin ve her durumda yenilikçi çözümler aramanın önemini gözler önüne seriyor.
02 Mayıs 1980 yılında vefat eden Demirayak, geride, her koşulda umudu ve mücadeleyi simgeleyen bir miras bıraktı.
Kaynakça : 20.04.2017 tarihinde oğlu Hüseyin Demirayak ile görüşüldü. Paylaşılan fotoğraflarda oğlu Hüseyin Demirayak bulunmaktadır.
Kaynak: Turhan Şahin-1299 İnegöllü
Hazırlayan: Ayhan Talha Bayraktar
İnegöl haberleri için TIKLAYINIZ