Zade İsmail Efendi: İnegöl'ün Hayırsever Yağhane İşletmecisi

Zade İsmail Efendi, 1309-1893 yıllarında İnegöl'de doğmuş, hayatını yağhane işletmeciliği yaparak geçirmiş ve ilçenin tanınan hayırseverlerinden biri olarak anılmıştır.

Genc Gazete İnegöllü Hayırsever Zade İsmail Efendi; İsmail Durutan Eski Inegol (16)

Ayçiçeği, zeytin ve susam gibi ürünleri işleyerek yağ çıkaran İsmail Durutan, aynı zamanda helva imalatı yaparak da bilinen bir esnaftı.

Genc Gazete İnegöllü Hayırsever Zade İsmail Efendi; İsmail Durutan Eski Inegol (14)

Yağhane İşletmeciliği ve Helva İmalatı

İsmail Durutan, ağabeyi Emin Durutan ile birlikte yağhane işletmeciliği yaparak İnegöl'de yaşamını sürdürdü. Ayçiçeği, zeytin ve susam gibi ürünleri işleyerek yağ çıkarırlardı. Zaman içinde aynı işyerinde helva imalatı da gerçekleştirdiler.

Genc Gazete İnegöllü Hayırsever Zade İsmail Efendi; İsmail Durutan Eski Inegol (1)

Alanyurt Köyü Camii Yer Bağışı

Zade İsmail Efendi, döneminin varlıklı kişilerinden biri olarak, hayırsever kişiliği ile de tanınırdı. Ailesi, Alanyurt Köyü Camii'nin yerini de bağışlamıştır.

Genc Gazete İnegöllü Hayırsever Zade İsmail Efendi; İsmail Durutan Eski Inegol (8)

İsmail Durutan, 1983 yılında vefat etti ve vasiyet ettiği 1200 metrekare arsayı cami yeri olarak bağışladı. Mirasçıları, eşi Sabriye Durutan, kızı Ayşe Özsaraç, kızı Güzin Özkan ve torunu Emin Durutan, bu arsayı 1991 yılında İnegöl Kız İmam Hatip Lisesi'nin arsası için bağışladı.

Genc Gazete İnegöllü Hayırsever Zade İsmail Efendi; İsmail Durutan Eski Inegol (3)

Vasiyet ve Bağışlar

“Cami yeri olarak bağışlanmasını vasiyet ettiği 1200 metrekare arsayı mirasçıları; eşi Sabriye Durutan, kızı Ayşe Özsaraç, kızı Güzin Özkan ve torunu Emin Durutan 1991 yılında İnegöl Kız İmam Hatip Lisesi arsası için bağışladılar.”

Genc Gazete İnegöllü Hayırsever Zade İsmail Efendi; İsmail Durutan Eski Inegol (6)

İsmail Durutan’ın hayırseverliği, yalnızca kendi yaşamıyla sınırlı kalmamış, ailesi de onun izinden giderek önemli bağışlarda bulunmuştur. Kızı Güzin Özkan ve torunu Semih Özsaraç ile yapılan görüşmelerde, Zade İsmail Efendi'nin hayırseverlik mirasının nasıl sürdürüldüğü detaylandırılmıştır.

Genc Gazete İnegöllü Hayırsever Zade İsmail Efendi; İsmail Durutan Eski Inegol (5)

İnegöl Kız İmam Hatip Lisesi'nin arsasının bağışlanması, Zade İsmail Efendi'nin hayırsever kişiliğinin bir başka göstergesidir. Bu bağış, İnegöl'de eğitime yapılan önemli katkılardan biri olarak kayıtlara geçmiştir.

Genc Gazete İnegöllü Hayırsever Zade İsmail Efendi; İsmail Durutan Eski Inegol (17)

İsmail Durutan'ın anısını yaşatmak ve onun hayırseverlik ruhunu sürdürmek amacıyla yapılan bu bağışlar, İnegöl halkı tarafından da takdirle karşılanmıştır. İsmail Durutan ve ailesinin yaptığı bağışlar, ilçede örnek birer hayırseverlik hikayesi olarak anlatılmaya devam edecektir.

Genc Gazete İnegöllü Hayırsever Zade İsmail Efendi; İsmail Durutan Eski Inegol (10)

Kaynak: www.turhansahin.com