İran'da Heyecan Dolu Seçim Günü

İran'da Cumhurbaşkanlığı Seçimleri için gerçekleştirilen oy verme süreci resmen sona erdi. 18 saat süren maraton, üç kez uzatılarak gece yarısına kadar devam etti. İran İçişleri Bakanlığı Seçim Merkezi Sözcüsü Muhsin İslami, yerel saatle 08.00'de başlayan oy verme işleminin 24.00 itibarıyla tamamlandığını duyurdu.

Genc Gazete Iran Secim Sonuclari (1) 1

İran'da üst üste Uzayan Oy Verme Süreci

Oy verme işlemi saat 18.00'de sona ermesi gerekirken, seçime katılımın yüksek olması nedeniyle üç kez uzatıldı. İlk uzatma ile saat 20.00'ye, ardından 22.00'ye ve son olarak 24.00'e kadar devam eden süreç, toplamda 18 saat sürdü.

“24.00 itibarıyla seçim merkezlerinin kapıları kapatıldı ve yalnızca içeride kalanlar oy vermeye devam edecek.”

İran İçişleri Bakanlığı yetkilileri, sandıkların kapatılmasının ardından oy sayım işlemine başladı. Ülkenin dört bir yanındaki seçim merkezlerinde yoğun bir çalışma yürütülüyor.

Genc Gazete Iran Secim Sonuclari (4) 1

İran'da Adayların Yarışı Nefes Kesiyor

Seçimlerde dört ana aday yarıştı: reformist Mesud Pezeşkiyan, muhafazakar Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf, eski Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Said Celili ve eski İçişleri Bakanı Mustafa Purmuhammedi. Muhafazakar kanatta birliği sağlamak amacıyla Tahran Belediye Başkanı Ali Rıza Zakani ve Emir Hüseyin Kadızadehaşimi adaylıktan çekildi.

İran seçimlerinde İlk Turda Belirleyici Sonuçlar

Adayların ilk turda seçilebilmesi için yüzde 50+1 oy alması gerekiyor. Ancak ilk turda bu barajı aşan bir aday çıkmazsa, en fazla oy alan iki aday ikinci tura kalacak ve 5 Temmuz'da yapılacak ikinci turda kazanan belli olacak.

Genc Gazete Iran Secim Sonuclari (2) 1

İran seçimlerinde İlk Sonuçlar

İlk sonuçlara göre, reformist aday Mesud Pezeşkiyan yüzde 42,3 oy oranı ile yarışı önde götürüyor. Onu yüzde 39,5 ile Said Celili takip ediyor. İran İçişleri Bakanlığı Seçim Merkezi Sözcüsü Muhsin İslami, gece yarısı sandıkların açılmasından bu yana 14 milyon 70 bin 642 oyun sayıldığını belirtti.

“Mesud Pezeşkiyan, şu ana kadar sayılan oyların 5 milyon 955 bin 781'ini alarak yüzde 42,3 ile yarışı önde götürüyor.”

Muhammed Bakır Kalibaf yüzde 13,4 oyla üçüncü sırada yer alırken, Mustafa Purmuhammedi yüzde 0,8 oy ile dördüncü sırada bulunuyor.

Kaynak: Haber Merkezi