Ölçü İnsan sağlığı ve Temizlik
Helal Olan Hayvanlar Hangileri?
A-Evcil Hayvanlar
Sığır, manda, koyun, keçi, deve, tavşan, tavuk, kaz, ördek ve hindi türünden evcil hayvanlar, İslam âlimlerince helal kabul edilmiştir. Bu hayvanların etlerinin yenmesinde herhangi bir sakınca yoktur.
B-Yabani Hayvanlar
Geyik, ceylan, dağ keçisi, yabani sığır ve zebra gibi yabani hayvanlar da helal kabul edilmiştir. Bu hayvanların etlerinin yenmesinde de fakihler arasında görüş birliği bulunmaktadır.
C-Kuşlar
Güvercin, serçe, bıldırcın ve sığırcık gibi kuşların etleri helaldir. İslam’ın genel ilkeleri kapsamında bu hayvanların etlerinin tüketilmesinde sakınca yoktur.
Haram Olan Hayvanlar Hangileri?
1-Domuz
“Domuzun haram olduğu, Kur'ân’ın açık hükmüyle sabittir.” (el-Mâide, 5/3)
Kur'an’da ismi anılarak yasaklanan tek hayvan domuzdur. Domuzun eti, kanı ve diğer tüm parçaları İslam’da haram kılınmıştır.
2-Allah'tan Başkası Adına Kesilen Hayvanlar
Kur'an, Allah’tan başkası adına kesilen hayvanların etlerinin haram olduğunu belirtir. Bu, İslam’ın tevhid akidesine verdiği önemin bir göstergesidir. (el-En'âm, 6/121)
3-Ölü Hayvanlar
Kendi kendine ölen veya dinî usullere uygun olarak kesilmemiş hayvanların etleri de haramdır. Bu hayvanların tüketimi, insan sağlığına zarar verebileceği için yasaklanmıştır. (el-Bakara, 2/173)
4-Yırtıcı Hayvanlar ve Kuşlar
Kurt, aslan, kaplan gibi yırtıcı hayvanlar ve doğan, şahin, kartal gibi pençesiyle avlanan kuşların etleri de haram kabul edilmiştir. Bu hayvanların tüketilmesi, İslam âlimlerince caiz görülmemiştir.
Hz. Peygamber (s.a.s.), yırtıcı hayvanların (parçalayıcı uzun ve sivri dişleri olan hayvanlar) ve yırtıcı kuşların (pençesi ile avını parçalayan kuşlar) etlerinin yenmeyeceğini özellikle belirtmiştir.
5-Haşerat
Sinek, örümcek, akrep gibi haşeratın yenilmesi de İslam âlimlerinin çoğunluğunca caiz görülmemiştir. Bu tür canlılar, insan sağlığına zarar verebileceği için tüketilmemelidir.
İslam dini, insan sağlığını ve manevi temizliği korumak amacıyla belirli hayvanların etlerini helal kılmış, bazılarını ise yasaklamıştır. Bu kurallar, hem Kur'an hem de sünnet ile açıklanmıştır.