Türkiye'nin 5., Marmara Bölgesi'nin en büyük gölü olan İznik Gölü'nde uzun süredir yaşanan su çekilmesi sonrası sevindiren gelişmeler yaşanıyor. Yaklaşık 10 yıldır devam eden çekilmenin ardından, geçtiğimiz yıl Haziran ayında su seviyesinde artış gözlemlendi. Bu yaz yapılan drone çekimlerinde, göldeki su seviyesinin bir önceki yaza göre daha da yükseldiği görüldü.

İznik Gölü'nde Sevindiren Yükseliş 1 Yılda Ne Kadar Yükseldi (2)

Orhangazi ve İznik sınırları içinde yer alan İznik Gölü, tarım, turizm ve tarih açısından büyük öneme sahip. 2022 yılı sonunda çekilme en yüksek seviyesine ulaşmış ve bazı bölgelerde 200 metreyi bulmuştu. Özellikle Orhangazi sahilinde bulunan iskele tamamen karada kalmıştı.

İznik Gölü'nde Sevindiren Yükseliş 1 Yılda Ne Kadar Yükseldi

Sevindiren Yükseliş

Çekilmesi ile zaman zaman ülke gündemine bile düşen İznik Gölü'ndeki çekilmenin geçtiğimiz yıl, daha önceki yıllara daha da azaldığı görülmüştü. Bu yaz ise kurak geçen günlere rağmen İznik Gölü'nde daha da yükselme olduğu gözlendi. Buna göre geçtiğimiz 2023 yılı haziran ayında yaşanan yükselme ile Orhangazi sahilinde bulunan iskelenin bir kısmı yeniden sulara gömülürken, Bursada Bugün tarafından yapılan yeni çekimlerde, iskele altında ki seviyenin geçtiğimiz yıla göre yaklaşık 5 metre daha arttığı görüldü.

Kaynak: www.bursadabugun.com