Surların İlk Sahipleri Kimlerdi?  

İznik surları, Bithynia Krallığı döneminde inşa edilmeye başlanmış ve sonrasında Roma İmparatorluğu’nun eline geçmiş. Roma ve Bizans dönemlerinde de üzerlerine eklemeler yapılmış. Yani bu surlar, sadece taş ve tuğladan yapılmış birer savunma duvarı değil; her medeniyetin izini taşıyan, tarih kokan birer yapıt. Romalıların bu surları nasıl şekillendirdiğini görmek için o dev taşların arasına karışan Roma tiyatrosundan alınmış maskları görmek yeterli!

Dört Kapılı Bu Şehirde Bir Kapı Efsane!

İznik surları, eskiden dört ana kapıya sahipti, bugün ise üçü hala ayakta. Ama en meşhur olanı İstanbul Kapı! Bu kapı, Roma döneminde tiyatrolardan getirilen taş masklarla süslenmiş ve gerçekten de görkemiyle göz kamaştırıyor. Kapıdan içeri girdiğinizde, sanki binlerce yıl öncesinin İznik’ine adım atmış gibi oluyorsunuz. Diğer kapılar olan Lefke Kapı ve Yenişehir Kapı da hala dimdik ayakta ve tarihe meydan okuyor. Ne yazık ki Göl Kapı, tamamen yıkılmış ama adı hala efsanelerde yaşıyor.

Genc Gazete İznik Gölü'ndeki Batık Bazilika Ve Sualtı Kazıları Hristiyan Dünyasını Heyecanlandırıyor! (10)

Kule Kule Tarih!

İznik surlarının başka bir özelliği de kuleleri. Bu surlarda tam 114 kule varmış! Evet, tam 114! Bu kuleler, savaş zamanlarında hem gözlem hem de savunma amacıyla kullanılıyormuş. Bugün kulelerin bazıları hala ayakta ve bu heybetli yapılar İznik’in sokaklarında dolaşırken sizi yukarıdan selamlıyor.

Turistlerin Hayran Olduğu Yer..

Bugün İznik surları, hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgi odağı. İznik’e gelen herkes, bu tarihi yapılar arasında gezinip o eski çağların atmosferini hissetmek istiyor. Özellikle İstanbul Kapı’nın önünde fotoğraf çekenler, sanki Roma İmparatorluğu’nun kapılarından birine adım atmış gibi hissetmekten kendini alamıyor. Tarihe ilginiz olsun ya da olmasın, İznik surlarının atmosferi sizi sarıp sarmalıyor.

İznik surları, sadece Bursa’nın değil, Türkiye’nin en önemli tarihi hazinelerinden biri. Her bir taşında farklı bir hikaye, her bir kapısında farklı bir medeniyetin izi var. İznik’e yolunuz düştüğünde, sadece göl kenarında oturup çay içmekle yetinmeyin, bu kadim surların arasında bir gezintiye çıkmayı unutmayın!

Kaynak: HABER MERKEZİ