Japonya’da pirinç, temel gıda maddesi olarak büyük öneme sahip. Ancak geçtiğimiz ay yaşanan 7.1 büyüklüğündeki deprem ve Shanshan Tayfunu, stok yapma eğilimini artırırken, turist sayısındaki patlama da tüketimi katladı. Bu durum, ülkedeki pirinç krizini derinleştirdi. Market raflarında “Arz eksikliği nedeniyle pirinç satışı yapılamamaktadır” yazıları görülürken, bazı marketler müşteri başına satış sınırlaması getirdi.

Genc Gazete Japonya'da Pirinç Krizi Market Rafları Boş Kaldı (1)-1

Gıda işletmeleri pirinç bulmakta zorlanıyor

Tokyo’nun Ueno bölgesindeki bir Türk restoranında çalışan Yakup Baran, pirinç bulmakta zorlandıklarını belirtti. Baran, "Elimizde stok olan yerler dahi sadece 3-5 kilo pirinç veriyor, bu da bize yetmiyor. Müşterilere ‘pirinç yok’ demek zorunda kalıyoruz” şeklinde konuştu. Japonya’da pirinç en çok tüketilen gıda maddelerinden biri olduğu için restoranlar ciddi sıkıntı yaşıyor.

Genc Gazete Japonya'da Pirinç Krizi Market Rafları Boş Kaldı (2)

Japonlar için pirinçsizlik büyük bir sorun

Pirinç, Japon kültürü ve tarımı için vazgeçilmez bir ürün. Tokyo’da yaşayan Ryu Wakayama, süpermarketler de dahil olmak üzere hiçbir yerde pirinç bulamadığını söyledi. Wakayama, “Japonlar için pirinçsiz bir hayat gerçekten çok zor” ifadelerini kullandı. Yusaku Maeda ise yaşanan pirinç krizinin doğal afetler sonrası oluşan stok eğiliminden kaynaklandığını belirtti.

“Japonlar için pirinçsiz hayat çok zor.” - Ryu Wakayama

Genc Gazete Japonya'da Pirinç Krizi Market Rafları Boş Kaldı (3)

Stoklar rekor seviyede düştü

Japonya’da özel sektörün elindeki pirinç stokları Haziran ayında 1,56 milyon tona kadar düştü ve 1999 yılından bu yana en düşük seviyeyi gördü. Talep ise rekor sayıdaki yabancı ziyaretçi ve kötü hava koşulları nedeniyle hızla arttı. Pirinç talebi, Haziran 2024’e kadar geçen bir yılda 110 bin ton artarak 7,02 milyon tona ulaştı. Doğal afetler ve arzda yaşanan sorunlar da bu krizin derinleşmesine yol açtı.

Genc Gazete Japonya'da Pirinç Krizi Market Rafları Boş Kaldı (5)

Son Dakika, Güncel haberlere BURADAN ulaşabilirsiniz!

Kaynak: İHA