İnanç

Kadınların adetliyken cenazeye katılmaları ve kabir ziyareti yapmaları caiz midir?

Adetli kadınların cenazeye katılmaları ve kabir ziyareti yapmaları dinen caiz midir? İşte Din İşleri Yüksek Kurulu'nun cevabı!

Abone Ol

Adetliyken kadınların namaz kılmak, oruç tutmak gibi dini ibadetlerinin bir kısmını yerine getirmeleri mümkün değildir.

Peki, adetliyken cenaze merasimine katılmak ve kabir ziyareti yapmak dinen caiz mi?

İslam hukukuna göre, kadınların adetli oldukları dönemlerde cenaze merasimlerine katılmalarının caiz olup olmadığı sorusu sıkça gündeme gelmiştir. İşte Din İşleri Yüksek Kurulu'nun cevabı!

Adetliyken cenazeye katılmak dinen caiz mi?

Bu konuda verilen fetvalar, kadınların adetli olduklarında cenaze törenlerine katılmalarının, ölen kişinin yüzüne bakmalarının ve defin sırasında orada bulunmalarının dinen bir sakınca teşkil etmediğini göstermektedir.

Kabir ziyareti yapmak özel günlerde de mümkündür

Kabir ziyareti yapmak, dinen abdest alınmadan dahi gerçekleştirilebilecek bir ibadettir.

Kadınlar, özel günlerinde bile kabir ziyaretini rahatlıkla yapabilirler.

Bu izne engel herhangi bir ayet ya da hadis bulunmamaktadır. Dolayısıyla, kadınlar adetliyken mezarlığa gidip dua edebilir, ölen yakınlarının kabri başında dua niyetiyle ezberden ayetler okuyabilirler.

“Kadınların özel hâllerinde iken kabir ziyareti yapmalarını yasaklayan bir âyet veya hadis yoktur. Bu sebeple kadınların bu hâlde iken kabir ziyareti yapmaları, dua etmeleri ve dua niyetiyle ezberden dua âyetlerini okumaları caizdir.” (Din İşleri Yüksek Kurulu)

Adetliyken defin merasimine katılmak caizdir

Cenaze merasimi sırasında adetli bir kadının mezarlıkta bulunmasının, ölen kişinin yüzüne bakmasının ya da defin işlemi esnasında cenazenin hemen yanında yer almasının herhangi bir dini sakıncası yoktur.

Adetli bir kadının mezarlığa gitmesi, dua etmesi veya defin merasiminde bulunması tamamen caizdir.

Kabir ziyareti için abdest gerekmez

Şehitlik ziyareti, Kabir ziyareti yapmak için abdest alınması şart değildir. Hem kadınlar hem de erkekler, abdest almadan mezarlığa veya şehitliğe  gidip dua edebilirler. İslam alimleri, kabir ziyaretinin abdestsiz de yapılabileceğini vurgulamaktadır. Bu yüzden, adetli olsun ya da olmasın, herkes abdest almadan kabir ziyaretinde bulunabilir.

Özel izin günleri

Toplumda, adet dönemiyle ilgili birçok yanlış bilgi ve önyargı bulunmaktadır. Bu durum, kadınların dini yaşantılarını etkilemekte ve kendilerini dışlanmış hissetmelerine neden olmaktadır.

Ancak dini kaynaklar incelendiğinde, adet döneminin kadınların dinen daha rahat ve sağlıklı olmaları için özel koruma altına alındıkları bir dönem olduğu görülmektedir. Kadınlar bu dönemlerinde dinen özel izinlidirler.

Ancak dua etmek, zikir yapmak, cenazede bulunmak, kabir ziyareti yapmak gibi insani ve hastalıklarını olumsuz etkilemeyecek dini davranışlarda bulunma konusunda özgürdürler.

İnanç haberleri için TIKLAYINIZ!

Kadın Aile haberleri için TIKLAYINIZ!

Kültür Sanat haberleri için TIKLAYINIZ!