Kanser tedavisinde beslenme, tedavi sürecinin başarısını doğrudan etkileyebilir.

Beslenmenin Kanser Üzerindeki Etkisi

Yüksek Isı ile Pişirme ve Kanser Riski

“Etin özellikle mangalda veya kaynatılarak çok yüksek ısıda kimyasal işlemlere maruz bırakılması kanser riskini artırır. Ancak kanser tedavisi sırasında et sağlıklı pişirilerek belirli ölçülerde tüketilebilir.”

Kanser tedavisi sırasında beslenme alışkanlıklarının titizlikle göz önünde bulundurulması gerektiğini belirten Prof. Dr. Avcı, et tüketiminin sağlık üzerindeki etkilerini vurguladı. Yüksek ısıda pişirilen etlerin kanser riskini artırabileceği ancak dengeli bir şekilde tüketildiğinde sağlık üzerinde olumsuz bir etkisi olmayacağını ifade etti.

Genc Gazete Çok Havuç Yiyeceksiniz, Havuç Kabuğu Kansere Karşı Umut

Beslenme ve Kilo Kontrolü

“Şeker alımı ile kanser riskinin arttığına dair direkt bir ilişki gösterilmemiş olsa da çok şekerli ve tatlandırıcı kullanılmış gıdaların tüketilmesi kilo artışına sebep olur. Kilo alımı da kanseri tetikleyebilir.”

Kanser hastalarının kilo vermeye meyilli olduğunu belirten Avcı, aşırı kalorili ve doymuş yağ içeren besinlerden kaçınılması gerektiğini vurguladı. Tekli doymamış yağların, zeytinyağı, avokado ve ceviz gibi besinlerde bulunduğunu belirterek, bu tür yağların kanser riskini azaltabileceğine dikkat çekti.

Genç Gazete Kanserle Mücadelede En Etkili Strateji Şekerden Uzak Durun! (1)

Vitamin ve Fiziksel Aktivite

“Kanserli hastalarda da günde 2-3 porsiyon sebze ve 1-2 porsiyon meyve önerilmektedir. Orta derecede bir fizik aktivite halsizlik, kas kuvveti, kalp-damar sağlığı ve hastanın ruhsal durumunu iyileştirir.”

Sebze ve meyve tüketiminin önemine vurgu yapan Avcı, hastaların günlük beslenme düzenlerinde yeterli sebze ve meyveye yer vermeleri gerektiğini belirtti. Ayrıca, orta düzeyde fiziksel aktivitenin hastaların yaşam kalitesini artırabileceğini ifade etti.

Mide Kanseri Nedir Belirtileri Ve Tedavisi Nedir 6174671

Akıllı İlaçlar ve Modern Tedavi Yöntemleri

Yeni Nesil Tedavi Yöntemleri

“Sadece kanser hücrelerinde bulunan bu özellikleri tanıyan ve kanser hücresini yok etmeye yönelik ilaçlara akıllı ilaç (hedefe yönelik) denir. Akıllı ilaçlarda etki mekanizma ve moleküler yapılarına göre ayrılırlar.”

Kanser hücrelerine özgü özellikleri hedef alan akıllı ilaçların, modern tıptaki gelişmelerle birlikte daha fazla kullanıldığını belirten Avcı, bu ilaçların normal hücrelere zarar vermeden kanser hücrelerini yok etmeyi amaçladığını söyledi.

kanser saglik (2)-1

Sonuç ve Öneriler

Kanser tedavisinde beslenme, fiziksel aktivite ve modern tedavi yöntemleri önemli rol oynamaktadır. 

Kadın Aile haberleri için TIKLAYINIZ!

Kaynak: İHA