Kaçak kazı sonrası Kapadokya'da keşfedilen Sobesos Antik Kenti, ziyaretçilere binlerce yıl öncesinin sanatsal ve kültürel zenginliklerini sunuyor. Peki, bu antik kentte daha hangi sırlar saklı?

bin 600 yıllık antik kent4

2002'de Kaçak Kazıyla Keşfedildi

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan Kapadokya bölgesindeki Sobesos Antik Kenti, 2002 yılında Şahinefendi köyünde kaçak kazı yapanlar tarafından tesadüfen keşfedildi. Antik kentin bu zamana kadar sadece onda biri gün ışığına çıktı. Bu, bölgede daha birçok sırrın saklı olduğu anlamına geliyor.

bin 600 yıllık antik kent

Mozaikler ve Antik Yapılar

Profesyonel Turist Rehberi Metin Gökşen, "Kaçak kazı yapıldığını gören köylüler jandarmaya ihbarda bulunur. Jandarma ekipleri de müze müdürlüğü ile bölgede yaptığı çalışmada mozaik kalıntıları görür. Mozaik, Kapadokya bölgesi için alışılagelmiş bir olay değil." dedi.

Gökşen, bu antik kenti keşfetmek ve bölgede nadiren rastlanan Roma hamamını görmek isteyenler için Kapadokya'nın yeni bir cazibe merkezi olduğunu belirtiyor.

bin 600 yıllık antik kent2

Geleceğe Dair Umutlar

Gökşen, "Bu yapıyı inşa eden Romalı bir sanatçının, Hristiyanlık dinini kabul ettikten sonra Kapadokya bölgesine yerleşerek var olan bir kültürü bu esere yansıttığını görüyoruz. Önümüzdeki yıllarda daha geniş bulguya sahip olacağız." şeklinde konuştu.

Bu tarihi zenginliği keşfetmek isteyen turistlerin sayısı her geçen gün artıyor. Bölge yetkilileri ve turizm profesyonelleri, Sobesos Antik Kenti'nin turizm potansiyelinin farkında ve bu değeri koruyup tanıtmak için çalışmalarını sürdürüyor.

Editör: Abdullah Argun