Türkiye

Karadeniz'de balıkçılar hamsiyi denizde göremeyince mutsuz!

Karadeniz'de palamut bereketi yaşanırken hamsi avının beklenen seviyede olmaması balıkçıları endişelendiriyor. Balıkçılar, hamsiyi görünce mutlu!

Abone Ol

Karadeniz’de bu sezon palamut avında yaşanan bereket, balıkçıları sevindirirken hamsi konusunda aynı heyecanı yaşayamıyorlar.

Geçmişte edinilen deneyimlere göre, palamudun bol olduğu yıllarda hamsinin az olduğunu belirten balıkçılar, hava sıcaklıklarının düşmesiyle birlikte hamsinin görünmesini umut ediyor.

Deniz suyunun soğuması balıkçılara umut veriyor

Doğu Karadeniz Balıkçı Kooperatifleri Birliği Başkanı Ahmet Mutlu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, hamsi avının az olmasıyla ilgili endişelerini dile getirdi.

Mutlu, deniz suyunun soğumasıyla hamsinin ortaya çıkmasını beklediklerini ve palamudun hamsiyi yemesiyle ilgili halk arasında dolaşan söylentilerin bilimsel olarak açıklığa kavuşması gerektiğini belirtti.

Palamut bolluğu hamsi kaygısını artırıyor

Ahmet Mutlu, son yıllarda balıkçıların beş gün boyunca denize açılamadığı nadir günlerden geçtiklerini ifade ederek,

“Şu anda denizde hamsinin görülmeyişi yavaş yavaş kaygılarımızı da arttırmaya başladı. İnşallah birkaç gün sonra hamsi de ortaya çıkacak” dedi. Balıkçıların, palamut avının Hopa, Tirebolu ve Zonguldak gibi bölgelerde devam etmesi beklentisi içinde olduklarını da ekledi.

Hamsi bazı bölgelerde kütlesel olarak görünüyor

Mutlu, bazı bölgelerde hamsinin kütlesel olarak görüldüğüne dair bilgi aldıklarını belirterek, hava sıcaklıklarının düşmesiyle hamsinin avlanabilir duruma gelmesini beklediklerini söyledi. Soğuyan deniz suyuyla birlikte hamsinin bolca avlanacağına dair umutlarını koruyan Mutlu,

“Umudumuz havaların bir an önce soğuyup hamsinin çıkması. Sonuçta palamudun da devam etmesi de bizim için ayrı bir fayda” ifadelerini kullandı.

Bu yıl palamut, hamsi boşluğunu doldurdu

Bu sezon palamut avının hamsinin boşluğunu doldurduğunu belirten Ahmet Mutlu, son yıllarda hamsinin göçünü kısa sürede tamamladığını ve bu durumun av sezonunu olumsuz etkilediğini ifade etti. Mutlu, “İstavrit palamutla başlardık, şu anda palamut o boşluğu doldurmuş durumda. İnşallah havanın soğumasıyla hamsinin ortaya çıkışı bizi memnun edecek, balıkçımız memnun olacak, vatandaşımız memnun olacak” dedi.

Karadeniz’deki balıkçılar, hava sıcaklıklarının düşmesi ve deniz suyunun soğumasıyla birlikte hamsinin denizlerde daha sık görünmesini ve bereketli bir hamsi sezonu yaşamayı umut ediyor.

İnanç haberleri için TIKLAYINIZ!

Astroloji ve Rüya haberleri için TIKLAYINIZ!

Kadın Aile haberleri için TIKLAYINIZ!

Kültür Sanat haberleri için TIKLAYINIZ!