Gündem

Kestane şekeri Bursa'nın mı Fransa'nın mı? Kestane şekerine göz diktiler

Bursa'nın geleneksel lezzeti kestane şekeri, İlka Şekerleme tarafından dünya çapında tanıtılıyor. Fransızların da bu lezzete göz diktiği iddiaları Bursalıları kızdırıyor.

Abone Ol

Bursa'nın geleneksel lezzeti kestane şekeri, İlka Şekerleme tarafından dünya çapında tanıtılıyor. Fransızların da bu lezzete göz diktiği iddiaları Bursalıları kızdırıyor. 

İlka Şekerleme Genel Müdürü Mümin Akgün, 300 yıllık bir gelenek olan Bursa kestane şekerinin coğrafi işaret almak için başvuruda bulunduklarını duyurdu. Fransızların "Kestane şekeri bizimdir" iddiasına karşı Türk kestane şekerini uluslararası fuarlarda tanıtan İlka Şekerleme, Bursa ve Türkiye'nin gururunu dünya sahnesinde temsil ediyor.

İlka Şekerleme, 50'den fazla ülkeye ihracat yaparak Bursa'nın yöresel tatlarını dünyaya tanıtıyor. Mümin Akgün, "Biz bu ürünü sadece Bursa için değil, Türkiye için tanıtıyoruz" diyerek, Kardelen, Yaylacık ve Cardelion markaları altında kestane şekeri üretimlerini anlattı.

Coğrafi İşaret Başvurusu ve Uluslararası Rekabet

Mümin Akgün, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası ile birlikte kestane şekerine coğrafi işaret almak için başvuruda bulunduklarını belirtti. Fransızların iddialarına karşılık olarak, "300 yıldır Bursa’da bu ürünü üretiyoruz" diyerek Türk kestane şekerinin değerini vurguladı.

"KESTANE ŞEKERİ BİZİMDİR"

Fransızlar, "Kestane şekeri bizimdir" derken, İlka Şekerleme "300 yıldır üretiyoruz" diyerek Türk kestane şekerini dünyaya tanıtmaya devam ediyor. İlka Şekerleme Genel Müdürü Mümin Akgün, Cardelion markası ile 12 yıldan beri Fransa'nın Paris kentinde düzenlenen SİAL ve 6 yıldır da Almanya'nın Köln kentinde düzenlenen Anuga gibi dünyanın en büyük gıda ve şekerleme fuarlarına katıldıklarını belirterek şunları söyledi: “Biz bu fuarlarda sadece firmamızı ve Bursa’yı değil Türkiye’yi tanıtıyoruz. Ayrıca Duabi ve Amerika’daki sektör fuarlarına da katılıyoruz. Bu fuarlarda ürünümüz için ‘Türkiye kestane şekeri’ diyoruz. Fransızlar, ‘Kestane şekeri bizimdir’ diyor. Biz de cevap olarak, ‘300 yıldır üretiyoruz’ diyoruz. Katıldığımız fuarlarda ürünlerimizi Fransa’nın eski Cumhurbaşkanı Francoise Hollande’ye, ünlü tenisçi Maria Sharapova’ya da tattırdık, çok beğendiler. Türk kestane şekerinin şeker oranı, Fransız kestane şekerine göre düşük, daha hafif ve daha fazla kestane tadı geliyor. Biz firma olarak elimizden geldiği kadar kestane şekerini yurtdışında tanıtmaya devam ediyoruz.”

Genel Müdür Mümin Akgün, İlka Şekerleme, kaliteli üretim ve gıda güvenliği konularına verdiği önemi belirterek sektörde birçok ilki başardığını, ayrıca firmanın 2007 yılında ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi belgesini alan ilk firma olduğunu hatırlatarak kaliteli üretimde taviz vermediklerini vurguladı ve “Kısa süre önce de, TSE tarafından verilen FSSC 22000 Belgesi alıp sektörümüzde bir ilke daha attık” dedi.