Samsun’da düzenlenen "Sıfırdan 100’e Bağışıklama" panelinde, aşıların halk sağlığındaki kritik önemi bir kez daha gündeme taşındı. Prof. Dr. Nur Baran Aksakal, yalnızca kızamık aşısıyla Türkiye’de yılda 14 bin çocuğun hayatının kurtarıldığını belirtti ve aşı reddine karşı önemli mesajlar verdi.
Aşılar Hayat Kurtarıyor
Sağlık Bakanlığına bağlı Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) ve Samsun İl Sağlık Müdürlüğü tarafından düzenlenen panelde konuşan Prof. Dr. Nur Baran Aksakal, aşıların ölümcül hastalıklardan korunmada en etkili yöntem olduğunu vurguladı. Aksakal, “Ülkemizde her yıl doğan 1 milyon çocuğun 14 bini yalnızca kızamık aşısıyla kurtarılıyor. Aşı, yoğun bakım ihtiyacını ve sakatlık risklerini önleyen en önemli halk sağlığı uygulamasıdır” dedi.
Aşı Reddi Artıyor
Son yıllarda aşı reddinde artış yaşandığını belirten Aksakal, bu durumun halk sağlığına ciddi riskler oluşturduğunu ifade etti. “2017 yılında aşı reddi 43 bin civarındaydı, ancak günümüzde bu sayı daha da arttı. Aşılanma hızı düştükçe kızamık, boğmaca ve tetanos gibi hastalıklar yeniden görülmeye başlıyor” dedi. Özellikle bebeklerde boğmaca ölümlerine dikkat çeken Aksakal, gebelerde tetanos aşısının önemini de vurguladı.
Covid Aşıları ve Kalp Krizi İddiaları
Covid-19 aşıları sonrası kalp krizi vakalarının arttığı iddialarına da yanıt veren Aksakal, “Aşılı bireylerde bu riskin aşısız bireylere kıyasla çok daha düşük olduğunu gördük. Covid-19 hastalığını aşı olmadan geçirenlerde kalp krizi, damar tıkanıklığı ve organ hasarı riskleri 7-8 kat daha fazla” dedi. Aşıların halk sağlığı açısından hayati bir rol oynadığını belirten Aksakal, bu konuda doğru bilgilendirme yapılması gerektiğini söyledi.
Eğitim ve Panel Katılımcıları
Panelde sağlık personeline “Sıfırdan 100’e Bağışıklama” konusunda eğitimler verildi. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Ateş Kara panele online olarak katılırken, Sağlık Bakanlığından Dr. Osman Topaç da konuşmacı olarak yer aldı. Panel, katılımcılara belgelerin sunulmasıyla sona erdi.