Klavyenin tarihsel gelişimi

Klavyeler neden A'dan Z'ye sıralanmamıştır? Bu sorunun cevabı, klavyenin tarihsel gelişimi ve klavyenin pratik kullanım nedenlerinde saklıdır.

Genc Gazete Klavye Daktilo Qwerty (8)

QWERTY Düzeninin Doğuşu!

Modern klavyelerin çoğunda kullanılan QWERTY düzeni, 19. yüzyılın sonlarında Christopher Latham Sholes tarafından icat edilen yazı makinesiyle ortaya çıktı.

Genc Gazete Klavye Daktilo Qwerty (1)

Sholes, ilk yazı makinelerinin mucidiydi ve bu makinelerde harflerin dizilimi, yazım hızını ve verimliliği artırmak amacıyla belirli bir mantıkla yerleştirildi.

Genc Gazete Klavye Daktilo Qwerty (2)

Sık kullanılan harflerin yan yana gelmesi sorun oluyordu

İlk yazı makinelerinde, harflerin çubukları sık sık birbirine takılarak makinenin çalışmasını engelliyordu.

Genc Gazete Klavye Daktilo Qwerty (3)

Bu sorunu çözmek için Sholes, sık kullanılan harflerin yan yana gelmesini engellemek amacıyla harfleri belirli bir düzenle yerleştirdi. Böylece, yazarken sık kullanılan harflerin birbirine çarpma olasılığı azaltıldı. Bu düzenleme, QWERTY klavye düzeninin temelini oluşturdu.

Genc Gazete Klavye Daktilo Qwerty (6)

Alışkanlıklar ve endüstri standartları

QWERTY düzeni, yazı makinelerinin yaygınlaşmasıyla birlikte standart hale geldi. İnsanlar bu düzene alıştı ve 20. yüzyılın başlarında bilgisayarların icadıyla birlikte QWERTY klavyeler bilgisayarlarda da kullanılmaya başlandı. Alışkanlıklar ve endüstri standartları nedeniyle, QWERTY düzeni günümüze kadar korundu.

Genc Gazete Klavye Daktilo Qwerty (7)

QWERTY'nin dışında, daha verimli olduğu iddia edilen farklı klavye düzenleri de geliştirilmiştir. Örneğin, Dvorak ve Colemak düzenleri, kullanıcıların daha hızlı ve rahat yazmalarını sağlamak amacıyla tasarlanmıştır. Ancak, QWERTY'nin yaygınlığı ve kullanıcıların alışkanlıkları, bu alternatif düzenlerin geniş çapta kabul görmesini zorlaştırmıştır.

Genc Gazete Klavye Daktilo Qwerty (5)

Kaynak: Haber Merkezi