6-8 Ekim 2014'te çıkan sokak eylemlerine ilişkin Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) eski eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ'ın da yargılandığı davada kararlar açıklandı. Figen Yüksekdağ, 23 yıl 6 ay, Ahmet Türk ise 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Altan Tan, Ayhan Bilgen ve Aysel Tuğluk beraat etti. Ayla Akat Ata'nın ise tahliyesine karar verildi.

Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'nde görülen davada 18'i tutuklu, 18'i tutuksuz, 72'si de firari olmak üzere toplam 108 sanığın yargılandığı davada kararını açıkladı.

Mahkeme başkanı, duruşmada dosyaya gelen evraklar hakkında sanık avukatlarına söz verdi. Avukatların beyanlarının alınmasının ardından mahkeme, 130 sayfalık kararını açıkladı. Kararın açıklanması sırasında duruşma salonunda Kürtçe sloganlar atıldı ve protestolar nedeniyle mahkeme heyeti kararı bir süre okuyamadı. Avukatlar da sıralara vurup slogan attı ve salonu terk etti.

Ahmet Türk'e 10 Yıl Hapis

Eski milletvekili ve Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Aynur Aşan ise 9 yıl hapis cezası aldı. Altan Tan, Ayhan Bilgen ve Aysel Tuğluk beraat etti.

Ayla Akat Ata'ya Tahliye

Ayla Akat Ata, 9 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı, ancak yattığı süre göz önünde bulundurularak tahliye edildi.

Davaya İlişkin Detaylar

Suriye'deki iç savaş nedeniyle terör örgütü DAEŞ'in Kobani'ye (Ayn el-Arap) saldırması üzerine Ekim 2014'te HDP yönetimi ve terör örgütü PKK elebaşları sokağa çıkma çağrısında bulunmuştu. Bunun üzerine İstanbul, Ankara, Bursa ve Diyarbakır'ın da aralarında olduğu 35 il ve 96 ilçede yasa dışı gösteriler düzenlendi. Olaylarda 37 kişi hayatını kaybetti, 761 kişi yaralandı, 197 okul yakıldı, 269 kamu binası tahrip edildi, 1731 ev ve iş yeri yağmalandı, 1230 araç kullanılamaz hale getirildi.

Eski HDP eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile terör örgütü PKK'nın sözde üst düzey yöneticilerinin de aralarında olduğu 108 sanık hakkında ağırlaştırılmış müebbet ve süreli hapis cezaları talep edildi. İddianamenin kabulünden sonra davanın ilk duruşması 26 Nisan 2021'de yapıldı. 14 Nisan 2023'te Cumhuriyet Savcısı Cemalettin Şimşek esasa ilişkin son görüşünü açıkladı ve sanıklar için ağır cezalar talep etti.

Mahkeme başkanı Yıldıray Kaya başkanlığında görülen dava, karar duruşmasına kadar 82 celse sürdü. Sanık, tanık ve müştekiler ile taraf avukatlarının beyanları 18 bin sayfayı geçti. Duruşmalarda toplam 1299 saat kayıt yapıldı ve 12 katip tarafından deşifre edildi.

Kararın Detayları

  • Figen Yüksekdağ: 23 yıl 6 ay hapis cezası
  • Ahmet Türk: 10 yıl hapis cezası
  • Altan Tan, Ayhan Bilgen, Aysel Tuğluk: Beraat
  • Ayla Akat Ata: Tahliye

Mahkeme sürecinde sanık ve avukatlarının iddianame, esasa ilişkin mütalaa ve gelen evraka karşı savunmaları ve beyanları Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile kayda alındı.

Kaynak: NTV