İNSAN CANI KÖPEKLER KADAR KIYMETLİ DEĞİL Mİ?
Başıboş sokak köpeklerinin saldırısı sonucu ölen yaralanan çocukların, kadınların, yaşlıların haberleri yürek burkuyor. Ancak bütün bunlara rağmen alınan tedbirler yetersiz kalıyor.
Mama vb sektörler sebebiyle Köpek lobisinin baskın çıktığı bu durumda hayvan sevgisi istismar edilerek, vahşet dolu onca başıboş köpek saldırısına rağmen, yetkililer gerekli yasa ve önlemleri ortaya koyamıyor.
Her konuda Avrupa’yı örnek gösteren hayvan severler, Avrupa’da sokak hayvanlarının başıboş dolaştığı bir tane ülke gösteremezler.
İSPANYA ÖRNEK OLSUN
Biz sokak hayvanları konusunda İspanya’yı örnek gösterelim.
İspanya'da yüz binlercesi terk ediliyor ama sokakta sahipsiz hayvan yok
Avrupa'da sokağa terk edilen köpek sayısının en fazla olduğu ülkelerden İspanya, barınaklarla, zorunlu kısırlaştırma ve çip kullanımıyla, eğitimle ve yasalarla çözüm üretiyor.
BİR ÖRNEK DE FRANSA'DAN
FRANSA'DA HER YIL 100 BİN SAHİPSİZ HAYVAN SOKAKLARDAN TOPLANIYOR
Fransa'da terk edilen köpeklerin ülke genelinde 800 kadar barınakta bakımı sağlanıyor, sokaklarda sahipsiz gezen hayvan bulunmuyor.
Yaklaşık 7,5 milyonu köpek olmak üzere 80 milyon evcil hayvanın bulunduğu Fransa'nın ana kara topraklarında sürü halinde gezen başıboş köpeklere rastlanmıyor.
Ülkede "tehlike" arz edebileceği düşünülen evcil köpek türlerinin, halka açık alanlarda tasmayla dolaştırılması zorunluyken, belediye kararıyla tasma zorunluluğu tüm köpekler için de geçerli olabiliyor.
Tasmasız gezdirilen evcil hayvan sahiplerine 38 avro, eğer köpeği "tehlikeli"
türler arasında ise 150 avroya kadar ceza veriliyor.
Ülkede evcil hayvanların sokağa bırakılması yasak. Bunu ihlal edenler 3 yıl hapis ve 45 bin avro para cezasına çarptırılıyor.
Her yıl 100 bin köpek ve kedi sokağa terk edilse de belediye ekiplerince bu
hayvanlar hızla toplanıyor. Geçici bakım merkezlerinin ardından
barınaklarda ağırlanan hayvanların sürü halinde başıboş gezmesinin önüne
geçiliyor.
Kedi ve köpekler için kimlik numarası zorunluluğu
Ithurbide, mikroçip veya dövme ile köpekler için 1999'dan bu yana, kediler için de 2012'den bu yana kimlik numarası zorunluluğu getirildiğini belirterek bu hayvanların barınakları olan derneklere gönderilmeden önce bir kimlik numarasına kavuştuğunu kaydetti.
Türkiye'de sahipsiz köpek sürüleri için kısırlaştırma tavsiyesi
Türkiye'de sürü halinde gezen sahipsiz köpeklerin yeniden üremesini önlemek için yapılacak ilk şeyin kısırlaştırma olduğunu söyleyen Ithurbide,
"(Sahipsiz köpekler) üredikçe sağlık sorunları artacaktır." İfadesini kullandı.