Su Ürünleri Avlama Teknolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Osman Samsun, vatandaşları, talimatlara uygun olmayan küçük boyda balıkları almamaları konusunda uyardı. Bu uyarının temelinde, balık popülasyonlarının sürdürülebilirliği ve ekosistem dengeleme çabalarının yer aldığı belirtiliyor.

Prof. Dr. Samsun'un yaptığı açıklamada, özellikle genç balıkların gelecekteki balık stoklarına katkı sağlamak üzere üremeye bırakılması gerektiğine vurgu yapıldı. Talimatlara uymayan, yasa ve yönetmeliklere aykırı şekilde küçük balıkların avlanmasının, deniz ekosistemini ciddi şekilde etkileyebileceği ve balık popülasyonlarını azaltabileceği belirtildi.

Prof. Dr. Samsun, "Balıkçılık faaliyetleri sırasında genç balıkların avlanması, gelecek nesil balık stoklarını tehlikeye atabilir. Bu durum, deniz ekosisteminde dengesizliklere ve istenmeyen sonuçlara yol açabilir. Bu nedenle, balıkçılar ve tüketiciler, belirlenmiş minimum avlanma boyutlarına uymalı ve küçük balıkları almaktan kaçınmalıdır" dedi.

Ayrıca, Prof. Dr. Samsun'un açıklamalarına göre, küçük balıkların avlanması sadece balık popülasyonlarına zarar vermekle kalmayıp, aynı zamanda büyük balıkların beslenme zincirindeki yerini de tehdit edebilir. Bu durum, deniz ekosistemini olumsuz etkileyerek, balıkçılık endüstrisinin sürdürülebilirliğini riske atabilir.

Adana'nın Kurtuluşundan İzmir Adliyesine: İz Bırakan Olaylarıyla 5 Ocak Tarihte Bugün Adana'nın Kurtuluşundan İzmir Adliyesine: İz Bırakan Olaylarıyla 5 Ocak Tarihte Bugün

Bu uyarı ile birlikte, tüketicilere, balık alırken belirlenmiş minimum avlanma boyutlarına dikkat etmeleri, yerel yönetmeliklere uygun hareket etmeleri ve sürdürülebilir balıkçılığı desteklemeleri çağrısı yapıldı. Aynı zamanda, balıkçılık endüstrisinin denetlenmesi ve uygun önlemlerin alınması, deniz ekosistemlerinin korunması açısından büyük önem taşıyor.

Prof. Dr. Osman Samsun, 1 Eylül’de başlayan ve 15 Nisan’da sona erecek olan balıkçılık av sezonunu değerlendirdi. Samsun, özellikle hamsinin Gürcistan'a göç ettiği konusuna vurgu yaparak, "Karadeniz’de 2023-2024 avcılık sezonu sezon başından itibaren halen sürüyor. Türkiye’nin en önemli balığı hamsi, her sene olduğu gibi bu yıl da erken bir şekilde sahillerimizi terk edip Gürcistan Abbasya sahillerine göç etti. Bu durum, bazı gırgır teknelerinin hamsi avcılığına Gürcistan'da devam etmesine neden oluyor. Ancak, bu balığın tekrar Türkiye'ye gelmesi nakliye fiyatlarını arttırıyor" dedi.

Prof. Dr. Osman Samsun, şu an Karadeniz'de gırgır teknelerinin avladığı balıkların özellikle istavrit olduğunu belirtti. İstavrit avının, balıkçılar tarafından sabah güneş doğarken başladığını ve gün batarken teknelerin kontrollü bir şekilde limana dönerek bu avcılığı sürdürdüklerini ifade etti. Dip balıkları avcılığına da değinen Samsun, barbunya, mezgit gibi balıkların Eylül ve Ekim aylarında yoğun avlandığını vurgulayarak, bu balıkların önemli bir av verdiğini belirtti.

Talimatlar dışında satılan küçük balıkların alınmaması gerektiğine de değinen Prof. Dr. Osman Samsun, "Şu an Karadeniz’de su ürünleri avcılık sezonunda trol teknelerimiz yine dip balıklarımızı, barbunya, kalkan, mezgit gibi balıkları avlamaya devam ediyorlar. Bu balıkçılık avcılığı daha farklı bir karaktere sahip. Sezon sonuna kadar devam edebilecek. Ancak daha fazla miktarda av yapan pelajik balık dediğimiz göçmen balıklarımızı avlayan gırgır tekneleri avcılığı ise biraz daha kontrollü bir şekilde devam ediyor" şeklinde konuştu.

Özetle, Prof. Dr. Osman Samsun, halka, balıkçılık ve su ürünleri genel müdürlüğünün belirlediği boy yasaklarına uymalarını, hamsi için 9 santim, istavrit için 13 santim, barbunya için 13 santim gibi çeşitli panolarda asılı olan bildirilen boy ölçülerine uygun balıkları satın almalarını, küçük balıkları almamalarını ve sofralarında bu balıkları tüketmelerini önerdi. Ayrıca, bu önlemlerin sağlıklı nesillerin devamı için önemli olduğunu vurguladı.

Editör: İHSAN KURAN