Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından atık ambalajların daha etkin değerlendirilmesi amacıyla hayata geçirilen Depozito Yönetim Sistemi, 2025 yılı itibarıyla tüm il ve ilçelerde uygulanmaya başlanacak.
Depozito Yönetim Sistemi Başlıyor
Bakan Murat Kurum, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) ile yapılan protokol töreninde yaptığı açıklamada, sistemin ülkeye yıllık 520 milyon avroluk kazanç sağlayacağını belirtti. Kurum, sistemin çevre kirliliğini azaltmakla kalmayıp ekonomiye de önemli katkılar sunacağını ifade etti.
Atıkların Geri Kazanımı Artacak
Türkiye Çevre Ajansı (TÜÇA) tarafından yürütülecek olan sistemde içecek ambalajları depozito işaretli olarak piyasaya sürülecek ve depozito iade makineleri ile toplanarak geri dönüşüme kazandırılacak. Bakan Kurum, her yıl yaklaşık 30-35 milyon ton atık ortaya çıktığını ve bunun yüzde 20-25'ini içecek ambalajlarının oluşturduğunu vurguladı. Sistemin tüm ülkeye yayılmasıyla 85 milyon vatandaşın bu sistemden yararlanabileceğini söyledi.
Pilot Uygulama Sakarya'da Başlayacak
2025 yılı içerisinde Sakarya'da başlayacak olan pilot uygulama, yıl sonuna kadar Türkiye genelinde tüm il ve ilçelere yayılacak. Kurum, "Artık ambalajlar çevre kirliliğine neden olmayacak. Bu atıklar, makineler aracılığıyla hammaddeye dönüştürülecek ve döngüsel ekonomiye katkı sağlayacak" dedi.
Sistemin tam kapasite çalıştığında yıllık 500 bin ton atığın geri dönüşümünü sağlayacağını belirten TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise, bu adımın hem çevresel hem de ekonomik açıdan büyük faydalar sağlayacağını dile getirdi. Ayrıca, cam atıkların geri dönüşümünün enerji tüketimini yüzde 30'a kadar azaltabileceğini ve plastik geri dönüşümüyle yılda 1 milyon tonun üzerinde karbon salımının önlenebileceğini ifade etti.
Depozito Yönetim Sistemi, Türkiye'nin döngüsel ekonomiye geçiş sürecinde önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. 2053 net sıfır emisyon hedefi doğrultusunda sistemin çevresel etkilerinin yanı sıra ekonomiye kazandıracağı katkılar da dikkat çekiyor.