Kur'an-ı Kerim, yüzyıllar boyunca insanlığa rehberlik eden kutsal bir kitaptır. Peki, bu kitabın içindeki âyetler ve sûreler nasıl bir düzende yer almıştır? İşte bu sorunun cevabı!

Genc Gazete Felak Ve Nas Suresi Kurandan Sifa 2

Âyetlerin sıralaması ilahi emre dayanıyor

Kur'an-ı Kerim'deki âyetlerin ve sûrelerin yerleşimi, tesadüfi bir durum değildir. Peygamber Efendimiz (sav), her inen âyeti, Allah'ın emriyle surelerde belirlenen yerine ve sırasına  yerleştirmiştir.

Bu durum, Kur'an'ın tertibinin vahiyle (tevkîfî) belirlendiği gerçeğini ortaya koyar.

Genç Gazete Ayetel Kürsi

Peygamber Efendimiz'in (s.a.v) Rolü

Peygamber Efendimiz (sav), Cebrail (as) aracılığıyla kendisine indirilen âyetleri, vahiy kâtiplerine yazdırmış ve her âyetin hangi sûrenin neresine konulacağını belirtmiştir. Bu sayede Kur'an-ı Kerim, tam ve eksiksiz bir şekilde toplanmıştır.

Kuran-ı Kerim'i ilk okuyan ve ezberleyen bir elçi olarak Hz. Muhammed (s.a.s.), Kur'ân âyetlerinin hangi sürelerde ve nerede yer alması gerektiğini, vahiy kâtiplerine açıkça belirtmiştir.

Bu düzenleme, Hz. Peygamber'in (s.a.s.) ve Cebrail (a.s.)'in son yıllarında yaptığı mukabeleler sırasında baştan sona tam olarak uygulanmış ve böylece âyetler, sahabe tarafından bu sıralama ile ezberlenmiştir.

Genc Gazete Kuran I Kerim Kuran'dan Sifa Felak Suresi (13)

Sahabe Döneminde Kur'an'ın Toplanması

Peygamber Efendimiz'in (sav) vefatından sonra, Kur'an-ı Kerim'i korumak amacıyla sahabe, büyük bir titizlikle çalışmalara başlamıştır.

Hz. Ebû Bekir döneminde Kur'an-ı Kerim sayfaları bir araya getirilmiş ve Hz. Osman döneminde ise imam denilen ana orjinal mushafa bakılarak Kuran mushafları aynı şekilde çoğaltılmıştır.

Bu süreçte, Peygamber Efendimiz'in belirlediği tertip korunarak, günümüze kadar ulaşan mushaf ortaya çıkmıştır.

Hz. Muhammed'in son Ramazan'ında Cebrail ile yapılan mukabele iki kez tekrarlanmıştır ve Zeyd b. Sabit bu duruma şahit olmuştur.

Genc Gazete Kuran I Kerim Kuran'dan Sifa Felak Suresi (12)

Kur'an'ın Tertibindeki İcma

Sahabe, Kur'an-ı Kerim'in musfah halinde tertibi ve orjinali kaynak alınarak çoğaltılması konusunda ittifak etmiş ve bu tertibe hiçbir itirazda bulunulmamıştır. Bu durum, Kur'an'ın tertibinin vahye dayalı olduğunun en önemli delilidir.

Genc Gazete Kuran'da Namaz Salat (11)

Sûrelerin düzenlenişi de ilahi bir yönlendirme ile sabit

Sûrelerin sıralamasının da vahiy ile belirlendiği ve bu sıralamanın Hz. Peygamber'in (s.a.v) Ramazan ayındaki mukabelelerde uygulandığı bilinmektedir.

Sahabe döneminden itibaren bu tertip üzerinde herhangi bir itiraz olmamış ve nesilden nesile aynı düzen ve sıralamada Kur'ân yazılmıştır.

Genc Gazete Kuran I Kerim Kuran'dan Sifa Felak Suresi (10)

Sonuç

Kur'an-ı Kerim'deki âyet ve sûrelerin tertibi, Allah'ın (c.c.) vahyi ve Peygamber Efendimiz'in (sav) düzenlemesi ile gerçekleşmiştir. Bu düzen, Kur'an'ın orjinal halinin günümüze kadar değişmeden ulaşmasını sağlamıştır.

Günümüze ulaşan tarihi mushaflar ve Din İşleri Yüksek Kurulu'nun 23.03.2022 tarihli açıklaması, Kur'an-ı Kerim'in tertibi konusundaki bu önemli bilgiyi teyit etmektedir.

Genc Gazete Kuran I Kerim Kuran'dan Sifa Felak Suresi (11)

İnanç haberleri için TIKLAYINIZ!

Astroloji ve Rüya haberleri için TIKLAYINIZ!

Kadın Aile haberleri için TIKLAYINIZ!

Kültür Sanat haberleri için TIKLAYINIZ!

Kaynak: www.kurul.diyanet.gov.tr