1880 yılında Bursa’nın Şeker Hoca Mahallesi’nde doğdu. Babası bahçıvanlık ile iştigal eden Mustafa Bey, annesi Veliye Hanım’dır.
Bursa Askerî Rüşdiyesi’nin ardından yine Bursa’da bulunan Işıklar Askerî İdadisi’ni bitirdi.
1898 tarihinde girdiği Harp Okulu'nu 1901 yılında bitirdi.
Harp Okulu mezunu olan Çolak, Balkan Harbi'nde yaralanmasına rağmen cesaretiyle tanındı ve emekliye ayrıldı. Ancak Milli Direniş'in başlamasıyla tekrar sahneye çıktı.
İttihat ve Terakki Cemiyeti hakkında araştırma yapan Manastır Polis Müfettişi Hüseyin Sami Bey ile yaşanan çatışmada yaralanan sağ eli tedavi edilemediğinden dolayı çolak kaldı. Soyadı Kanunu’ndan sonra bu ismi almış.
Milli Mücadele'nin Kahramanı
Harbiyeli Bir Kahraman: İnegöl'ün Gözbebeği
Binbaşı İbrahim Çolak, komuta ettiği 3. Süvari Alayı ile 1991'de İnegöl Deydinler'de konuşlanmıştı.
Balkan Harbi'nden Milli Mücadele'ye
Çeşitli birliklerde görev yaparken sağ elinden yara alan Çolak, Milli Mücadele'nin başlamasıyla Anadolu'ya geçti. Bolu, Düzce ve Yozgat ayaklanmalarının bastırılmasında önemli başarılar elde etti.
Çerkez Ethem isyanından sonra komutanı olduğu Kuva-yı Seyyare bölüğü Üçüncü Süvari Tümeni'ne dönüştürüldü.
Batı Cephesi'nin Kilit İsmi
1921'de emrindeki müfreze 3. Süvari Tümeni adını aldı ve Batı Cephesi Komutanlığı'na atanarak birliği ile 1. ve 2. İnönü, Sakarya Muharebeleri ve Büyük Taarruz'a katıldı. 1922'de Albay rütbesindeyken emekliye ayrıldı. Harp ve İstiklal madalyaları ile ödüllendirilmiştir.
Atatürk'ün Yakın Arkadaşı
Ödüllerle Dolu Bir Hayat
Atatürk'ün yakın silah arkadaşlarından biri olan İbrahim Çolak, birçok ödül ve madalyanın sahibi oldu. 1924'te kurucu ortağı olduğu Bozüyük Kereste Fabrikası'nın işletmecisi olarak da görev yaptı.
Milletvekilliği ve Vefat
1923'te Ertuğrul, 1927, 1931, ve 1935'te Bilecik Milletvekilliği yapan Çolak, 1944'te vefat etti ve Ankara Devlet Mezarlığı'na defnedildi.
1944 yılında İstanbul'da öldü ve Zincirlikuyu mezarlığına defnedildi. Cenazesi 1989 yılında Ankara'da Devlet Mezarlığı'na nakledildi.
Bu büyük kahramanın hayatı ve mücadelesi, Türk milletinin bağımsızlık ve özgürlük uğruna verdiği destansı mücadelelerin unutulmaz bir parçası olarak tarihe geçti.
Kitabı: Milli Mücadele Esnasında Kuva-yı Seyyare Komutanlığıma Ait Hatıralarım, İstanbul, 1997
Bozüyük ilçesinin İstanbul-Bursa girişinde bulunan ve adeta ilçenin vitrini konumunda olan tarihi Albay İbrahim Çolak Köşkü
Kaynak: 1299 İnegöllü- Turhan Şahin