1928 yılında Tokat'ta doğan Mehmet Buzluk, ilkokul eğitimini memleketinde, ortaokul eğitimini Niğde ve Adana'da tamamladı. Ardından Adana Lisesi'ni bitirerek Gazi Eğitim Enstitüsü Fransızca Bölümü'nde yükseköğrenim gördü.

mehmet buzluk (2)

Fransızca Öğretmenliğinden Çeviriye Uzanan Bir Kariyer

1950 yılında Fransızca öğretmeni olan Buzluk, Kemaliye'den Ardahan'a, Kars'tan Yozgat'a kadar Türkiye'nin dört bir yanında görev aldı. 1961 yılında İnegöl Ortaokulunda Fransızca öğretmeni olarak atanan Buzluk, bu görevini dokuz yıldan fazla sürdürdü.

mehmet buzluk (5)

Edebiyata Katkıları

İnegöl'de bulunduğu zaman dilimi içerisinde Elif adlı şiir dergisine Fransızcadan Türkçeye yaptığı çevirilerle katkıda bulunan Buzluk, çeviri hikaye ve şiirleri ile yerel gazetelerde de sıkça karşımıza çıkıyor.

"Çevirileri, edebiyatın evrenselliğini vurgulayan bir köprü görevi görüyordu."

mehmet buzluk (4)

TÖBDER Başkanlığı ve Eğitimdeki Rolü

1965 yılında TÖBDER İnegöl Şubesi'nin kurucu başkanı olan Buzluk, burada uzun yıllar başkanlık yaptı. 1968'de Fakir Baykurt'un başkanlığında toplanan Devrimci Eğitim Şurasına İnegöl'den katılan iki öğretmenden biriydi.

mehmet buzluk (1)

Foto: Oğlu Hüsnü Buzluk

Emeklilik Sonrası Hayatı ve Vefatı

Emekliliğini Yalova'da geçiren Buzluk, Atatürkçü Düşünce Derneği bünyesinde aktif olarak yer aldı ve yerel gazetelerde yazılarıyla da varlığını sürdürdü. 20 Eylül 2009 tarihinde hayata veda etti.

Eğitimde ve edebiyatta bıraktığı izlerle hatırlanan Mehmet Buzluk, "Atatürk İlkeleri Işığında Ulusal Eğitim" adlı eseriyle de birçok kişiye rehberlik etti.

Kaynakça: 03.10.2016 tarihli oğlu Hüsnü Buzluk ile yapılan görüşme, haberci.com.tr, 22.09.2009 tarihli Yalova Haber Gazetesi, insanoku.org

Editör: AYHAN BAYRAKTAR