Meme kanseri, dünya genelinde birçok kadını etkileyen ciddi bir sağlık sorunudur. Ancak Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Onur Bora Aslan, meme kanserine yakalanma riskini azaltmak ve erken teşhis için hayati öneme sahip üç altın kuralı açıklıyor.

doctor-crossing-arms-while-holding-stethoscope-white-coat

Kadınlar için Hayati Öneme Sahip Altın Kurallar

Önemli Belirtiler ve Erken Teşhis

Aslan, memede ele gelen kitlenin kanserin en önemli belirtisi olduğunu kaydederek,

“Ayrıca meme başından kanlı akıntı, meme başında kaşıntılı bir lezyonun bulunması ve meme cildinde veya meme başında tereddüt de kanserin diğer önemli belirtileri arasında yer alır. Koltuk altında şişlik, memede ödem ya da yara bulunması ise hastalığın ilerlediğine işaret eder.”

diye belirtti.

woman-doctor-wearing-lab-coat-with-stethoscope-isolated

Erken Teşhiste Kadınların Görevi

Dr. Onur Bora Aslan, meme kanserinde erken teşhisin kritik bir faktör olduğunu belirterek, kadınların 20-40 yaş arasında düzenli olarak kendini muayene etmeleri ve yıllık hekim kontrollerini aksatmamaları gerektiğini vurguladı. 40 yaşından sonra ise yıllık mamografi taraması eklenmelidir.

Aile Öyküsü ve Yanılgılar

Dr. Aslan, meme kanserinin genellikle aile geçmişiyle ilişkilendirildiğini belirterek,

“Ancak meme kanseri tanısı almış hastaların büyük bir kısmında aile öyküsünün olmadığını unutmamak gerekiyor. Ailevi ya da genetik geçişli meme kanserleri, tüm meme kanserlerinin sadece yüzde 15 ila 20’sini oluşturuyor.”

şeklinde bilgilendirdi.

young-handsome-physician-medical-robe-with-stethoscope-1

Erken Teşhis ve Başarı Oranı

Dr. Onur Bora Aslan, erken teşhis edilen meme kanseri vakalarında tedavi başarısının %90'lara ulaştığını ifade ederek, bu tür vakaların rutin kontroller ve mamografi ile tespit edilebileceğini belirtti.

Meme kanserinin erken teşhis edilmesi hayat kurtarır. Bu nedenle kadınların bu üç altın kuralı bilmeleri ve uygulamaları son derece kritiktir.

Editör: AYHAN BAYRAKTAR