Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıklayacağı Aralık ayı enflasyon verileri, memurlar, sözleşmeliler ve emekliler için maaş artış oranlarını belirleyecek önemli bir faktör olarak öne çıkıyor. TÜİK'in verilerine göre, kasım ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) bir önceki aya göre yüzde 3,28 artış gösterdi. Bu, temmuz-kasım döneminde tüketici fiyatlarında yüzde 33,66'lık bir artış olduğu anlamına geliyor.

2024-2025 dönemini kapsayan toplu sözleşmeye göre, 2024'ün ilk altı ayı için belirlenen yüzde 15'lik zam oranına ilave olarak enflasyon farkı oranında zam yapılacak. Bu durum, memurlar, sözleşmeliler ve memur emeklilerinin zamlı maaşlarını ve enflasyon farkını 15 Ocak'ta almalarını sağlayacak.

Maaşlardaki artışın, en düşük memur maaşını 33 bin liraya çıkarması bekleniyor. Ayrıca, belirlenecek artışın, 65 yaş, engelli ve evde bakım aylıklarına da etki etmesi öngörülüyor.

Aralık ayı enflasyonu beklenti anketine göre, söz konusu ay için enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 3,19, yıllık enflasyon beklentisi ise yüzde 65,19 olarak belirlendi. Resmi enflasyon verilerinin açıklanmasıyla birlikte, maaş artış oranları kesinlik kazanacak.