Merkez Bankası (MB), politika faizini yüzde 50’de sabit tuttu. Eski ekonomi yönetimi, yüksek enflasyona rağmen faizi tek haneye kadar indirmişti. Yeni ekonomi yönetimi ise kademeli artışlarla faizi yüzde 50’ye kadar yükseltmişti. Geçen ay olduğu gibi bu ay da faiz sabit bırakıldı.
Geçmişte Ne Oldu?
İktidarın "Faiz sebep, enflasyon sonuç" diyerek genel kabul görmüş ekonomi politikalarının tersine bir politika izlemesi sonucu, son üç yılda enflasyon rekor seviyelere ulaştı. 28 Mayıs 2023'te yeniden seçim kazanan Erdoğan hükümeti, ‘Türkiye ekonomi modeli’nden vazgeçerek, ‘piyasaların sevdiği’ Mehmet Şimşek’i Hazine ve Maliye Bakanlığı'na, Hafize Gaye Erkan’ı ise Merkez Bankası'nın başına getirdi.
Rasyonel Politikalara Geçiş
Mehmet Şimşek’in ‘rasyonel politikalara geçildiğini’ açıklaması sonrası Merkez Bankası, yüzde 8,5 olan faizi yedi ayda yüzde 45’e çıkardı. Bu süreçte ekonominin döviz ihtiyacının giderilmesi için Şimşek ve Erkan, Batı ve Körfez ülkeleriyle birçok görüşme gerçekleştirdi. Dünya Bankası, 7 Eylül’de Türkiye’ye 35 milyar dolarlık yatırım paketi duyurdu.
Yönetim Değişikliği
Hafize Gaye Erkan’ın görev süresi 2 Şubat'ta sona erdi ve yerine Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yardımcısı Fatih Karahan atandı. Karahan yönetimindeki Merkez Bankası, enflasyonun mayısta yüzde 73’te zirve yapacağını, yıl sonunda ise yüzde 36’ya ineceğini öngörüyor. Şubat ayında alınan karar ile faiz sabit bırakılırken, faiz seviyesinin enflasyon beklentileri ‘öngörülen tahmin aralığı’na yakınsayana kadar sürdürüleceği belirtildi.
Enflasyon ve Faiz Oranları
Şubat 2024'e kadar sekiz aydır faiz artıran Merkez Bankası, mart ayında 500 baz puanlık bir artış yaptı. Nisan ayında ise faiz yüzde 50’de sabit bırakıldı. TÜİK, şubatta yıllık enflasyonu yüzde 67,7 olarak açıklarken, ENAG 12 aylık enflasyonu yüzde 121,98 olarak belirledi.