Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizini beklentilere paralel olarak %50 seviyesinde sabit tuttu. Böylece banka, üst üste üçüncü toplantıda politika faizinde değişikliğe gitmemiş oldu. Piyasaların beklentisi de faizin sabit tutulacağı yönündeydi.

TCMB'den yapılan açıklamada, aylık enflasyonun ana eğilimindeki zayıflamanın mayıs ayında geçici bir kesintiye uğradığı belirtildi. Likidite gelişmelerinin yakından izlendiğini bildiren banka, sterilizasyon araçlarının gerekirse çeşitlendirileceğini vurguladı.

TCMB, mart ayında sürpriz bir kararla politika faizini %45'ten %50'ye yükseltmişti. Enflasyondaki zayıflama eğiliminin kesintiye uğraması ve jeopolitik riskler, enflasyon beklentilerini ve fiyatlama davranışlarını etkilemektedir.

"Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecektir. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır."

TCMB, kredi ve mevduat piyasalarında öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda parasal aktarım mekanizmasının ilave makroihtiyati adımlarla destekleneceğini belirtti. Sterilizasyon araçları gerektiğinde çeşitlendirilerek etkin şekilde kullanılacaktır.

Merkez Bankası, enflasyonda kalıcı düşüş sağlanana kadar politika faizinin %50 seviyesinde bırakılacağını açıklamıştı. Enflasyon mayıs ayında %75,45 ile zirve yaptı, haziran ayından itibaren ise sert düşüş bekleniyor. TCMB, yıl sonu enflasyon hedefini %38 olarak açıkladı, piyasa beklentisi ise %40-45 aralığında seyrediyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ