İnanç

Miras kalan taşınmazlar kız ve erkek evlatlar arasında nasıl paylaşılır?

İslam miras hukukunda taşınmaz malların kız ve erkek evlatlar arasında nasıl paylaştırıldığına dair hükmü paylaşıyoruz.

Abone Ol

İslam miras hukukuna göre, miras kalan taşınmaz veya taşınır malların kız ve erkek evlatlar arasında nasıl paylaştırıldığı sıkça sorulan konuların başında gelir.

Taşınmaz miras bırakıldığında kız ve erkek çocukların payı eşit mi? İslam miras hukuku bu konuda ne diyor? Detaylar haberimizde.

Miras kalan mallar kız ve erkek evlatlar arasında farklı mı paylaştırılır?

İslam miras hukukunda, miras bırakılan mallar, ister taşınmaz, ister taşınır olsun, kız ve erkek evlatlar arasında belirli kurallara göre paylaştırılır.

Kız evlat bir pay alırken, erkek evlat iki pay alır. Bu paylaşım, Kuran-ı Kerim’de Nisâ Suresi’nde açıkça belirtilmiştir (en-Nisâ, 4/11).

Osmanlı döneminde taşınmaz mallar nasıl paylaştırılırdı?

Osmanlı Devleti döneminde çıkarılan "Arazi ve İntikal Kanunu" çerçevesinde, devlete ait arazilerde miras paylaşımı eşit olarak yapılırdı.

Devlete ait olan bu topraklarda erkek ve kız çocukları arasında eşit bir paylaşım söz konusuydu. Devlet, bu arazilerde kamu yararına uygun bir tasarruf hakkına sahipti ve bu hak, miras paylaşımında devreye girerdi.

Ancak, Cumhuriyetin ilanı ile birlikte bu araziler özel mülk statüsüne geçmiştir ve tercih edenler için de  İslam miras hukuku hükümleri uygulanmaya devam etmiştir.

En iyi taksimi yapan Allah'tır.

Cumhuriyetten sonra, vatandaşların elindeki topraklar artık özel mülk haline dönüştü. Bu nedenle, özel mülk olarak kalan taşınmaz mallarda dileyen için İslam miras hukuku hükümleri geçerli olmaya başladı.

Tercih edenler için Kız ve erkek evlatlar arasında, taşınmaz malların paylaşımında İslam hukuku çerçevesinde bir düzenleme yapılarak, erkek evlada iki, kız evlada ise bir pay verilmeye devam edildi.

Özetle, miras kalan taşınmaz mallar üzerinde kız ve erkek evlatlar arasında İslam miras hukuku hükümleri uygulanır ve taşınmaz malın türü paylaşımı etkilemez. Osmanlı dönemindeki kanunlarla devlete ait olan arazilerde paylaşım eşitken, Cumhuriyet sonrası özel mülkiyetlerde tercih edenler için İslam miras hukuku kuralları geçerli olmuştur.

Din İşleri Yüksek Kurulu bu konuda şu açıklamayı yapmıştır: "İslâm miras hukukunda mülkiyeti, mûrise (miras bırakan kişiye) ait malların tamamında, erkek ile kız evlatlar mirası ikili birli paylaşırlar (en-Nisâ, 4/11). Bu konuda miras olarak kalan malın taşınır olması ile taşınmaz olması arasında fark yoktur. Mülkiyeti mûrise ait olmayıp devlete ait olan topraklarda devletin, kamunun maslahatına uygun bir şekilde tasarruf etme yetkisi vardır."

İnanç haberleri için TIKLAYINIZ!

Astroloji ve Rüya haberleri için TIKLAYINIZ!

Kadın Aile haberleri için TIKLAYINIZ!

Kültür Sanat haberleri için TIKLAYINIZ!