Merhaba, sevgili okurlarımız!

Bu hafta gündemimiz biraz yoğun, partilerin belediye başkan aday adayları, Katil İsrail, Gazze, okulların tatil olması ve ekonomi...

Ama ben bolca ekonomi konuştum, eşimle, dostumla, arkadaşlarımla…

Yüksek kira ve inşaat maliyetleri, üretim sorunları…

Alırken satarken karşılaşılan sıkıntılar…

 Sermaye sıkıntıları, malzeme maliyetlerinin hızlıca değişiklik göstermesi …

Daha sürüp gidiyor bu liste, her üreticimizin derdi başka.

Ama ben yazıma Mobilya OSB ile devam edeyim.

Bunun da sebebi, buradan arsa kurası çıkan bir arkadaşımın serzenişi: “Abi arsa çıktı, peşinatı evimi satıp ödeyeceğim ama sonrası…”

Bu sorunun cevabını aradım açıkçası.

İnegöl Mobilya OSB’de, bu yüksek maliyetleri biraz azaltacağını umduğumuz, bir arsa tahsis kurası vardı.

Geçen haftalarda İMOSAB’ de Arsa tahsisleri için bir kura çekildi. Bu kuralar sonucunda 146 tane firmaya, arsa tahsisi yapılacak. (Bunlar asil ve yedek toplam sayı, belirtmeden geçmeyeyim)

İMOSAB’ın web sitesine girip rakamlara bir bakayım dedim.

Konuyla ilgilenen birçok mobilyacı; Hamzabey OSB’nin kurulurken, m2 ‘sinin 20 TL’den satıldığını hatırlar. Yani yaklaşık 15 dolar o zamanki kur ile 5 yıl vade yapılıyordu.

Tabloyu sizinle paylaşayım, sonra fikirlerimi serdetmeye devam edeyim.

1.Ödeme şekli; peşin ödeme ile parsel m² birim satış fiyatı 2.099,35 TL,

2.Ödeme şekli; %20’si peşin kalanı 12 eşit taksit ile ödeme parsel m² birim satış fiyatı 2.384,63 TL, (2.099,35 TL x 0,20 = 419,87 TL) %20’lik kısmı peşin, kalanı %80’lik kısmına karşılık 163,73 TL aylık taksitlerle 12 eşit taksitle,

3.Ödeme şekli; %20’si peşin kalanı 24 eşit taksit ile ödeme parsel m² birim satış fiyatı 2,673,47 TL, (2.099,35 TL x 0,20 = 419,87 TL) %20’lik kısmı peşin, kalanı %80’lik kısmına karşılık 93,90 TL aylık taksitlerle 24 eşit taksitle,

4.Ödeme şekli; %20’si peşin kalanı 36 eşit taksit ile ödeme parsel m² birim satış fiyatı 2.986,67 TL, (2.099,35 TL x 0,20 = 419,87 TL) %20’lik kısmı peşin, kalanı %80’lik kısmına karşılık 71,30 TL aylık taksitlerle 36 eşit taksit şeklindedir.

Ama bu tabloya bakarsak; İnegöllü mobilyacı buradan arsayı alıp inşaatı yapınca, neyle üretim yapar onu bilmiyorum. Örnek olarak bir maliyet hesaplaması yapalım; OSB içerisinde yatırım yapılacak sonra da bu sanayi tesisinde üretime geçecek bir üretici için 10 bin m2’lik bir sanayi arsasında 10 bin m2 büyüklüğünde inşaat yapılmaktadır. Birim inşaat maliyeti 250 $/ m2 birim parsel maliyetinde OSB tarafından nakit tutarlı satış fiyatıyla 72 $/ m2 civarındadır.

10 bin m2 inşaatın yaklaşık maliyeti 2,5 milyon dolar, 10 bin m2 parsel maliyeti 720 bin dolar toplam yatırım maliyeti 3,20 milyon dolar yapmaktadır. Rakamlar üzerinden baktığımızda artan inşat maliyetleri ve açıklanan parsel maliyetiyle birlikte mobilya üretimi yapmak isteyen biri için oldukça ciddi bir yatırım maliyetiyle kalacağı görülmektedir.

Şimdi bu seneki fiyatlarla baktığımızda; 1m2’nin 73 dolara tekabül ettiğini görüyoruz.  Bu tabi ki peşin fiyatta böyle.

Aldığınız vadeye göre, bu m2 fiyatı da artıyor.

 Mobilyacı, bu fiyattan arsayı alacak, inşaatı yapacak, istihdam üretecek, ekonomiye katkı sağlayacak. Pazarlamasını geliştirecek, firmasının reklamını yapacak, yeni ürün geliştirecek….

İç pazar ve ihracatın bu kadar daraldığı bu günlerde, maliyetlerin bu kadar hızlıca arttığı bir dönemde, bu zor gözüküyor sanki.

Yapılması gereken; yıllardır kiracı olan, ihracat yapan, istihdama katkı sağlayan mobilyacılara, bu vadeleri biraz daha açmak ve kolaylık sağlamak.

Mobilyacıya daha fazla kolaylık sağlayacak bir ödeme şekli üretmek. Bunlar yapılırsa bu arsalar gerçek sahiplerini bulur.

İnşallah bu yazdıklarımız yetkili mercilerce dikkate alınır ve karar verilirken bizim yukarda belirttiğimiz hususlar ve İnegöl’ün mobilya başkenti olma vizyonu göz önünde bulundurulur.

 Hoşcakalın…

ÖZGÜR YILDIRIM

Editör: Fırat Çelik