Muğla'da hayata geçirilen bir proje, kentte yaşayan çiftçilere ekonomik bir nefes aldırdı. Tıbbi ve aromatik bitkilerin tanıtılması ve köy turizminin geliştirilmesi amacıyla başlatılan bu projede, defne fidesi hibe olarak dağıtıldı ve şimdi çiftçiler, bu yatırımdan meyvesini topluyor.
Projenin Arka Planı
Muğla Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün hazırladığı "Tıbbi ve Aromatik Boya Bitkileri Üretiminin Geliştirilmesi Projesi" ile 2015'ten bu yana Ula, Ortaca, Dalaman ve Köyceğiz ilçelerindeki çiftçilere defne fidesi dağıtıldı. Böylece atıl arazilere canlılık geldi ve yeni bahçeler oluşturuldu.
Defnenin Ekonomik Potansiyeli
Defne, özellikle kozmetik ve gıda sektöründe değerli bir ürün. Bölgedeki çiftçiler defne yaprağını işleyerek baharat ve uçucu yağ elde ediyor. Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak, bölge halkına ek gelir sağlamak için defnenin biyolojik zenginliğini ekonomik zenginliğe dönüştürdüklerini belirtiyor. Bu sayede oluşturulan bahçelerle 250 aileye önemli bir gelir kaynağı sağlandı.
İhracatın Yeni Yıldızı: Muğla Defnesi
Saylak, Muğla'daki defnenin aromasının dünya genelinde büyük talep gördüğünü ve önemli bir bölümünün ihracata gittiğini belirtiyor. Muğla'da üretilen defne, Türkiye'nin defne ihtiyacının yüzde 90'ını karşılıyor, bu da Muğla'nın bu alanda liderliğe doğru ilerlediğini gösteriyor.
Muğla: Aromatik Bitkilerin Merkezi
Muğla'yı aromatik ve tıbbi bitkilerin "kümelenme merkezi" haline getirmeyi planladıklarını dile getiren Saylak, bölgeyi bu bitkilerin üretileceği, işleneceği ve pazarlanacağı bir merkez haline dönüştürmeyi hedefliyor. Ayrıca, Türkiye'nin ikinci endemik bitki ve botanik müzesini Muğla'da kuracakları müjdesini veriyor.
Köylülerden Defne Aşkı
Defnenin gelir potansiyelini gören köylüler, atıl arazilerini değerlendirmek adına defne bahçeleri oluşturmaya başladı. Elmalı Mahallesi'nin muhtarı Ali Arda, köydeki atıl arazilerin defne bahçesi olarak kullanılması için çalıştıklarını ve bu sayede birçok köylünün ek gelir elde ettiğini belirtiyor.