Türkiye’nin önemli deprem uzmanlarından Prof. Dr. Naci Görür, katıldığı panelde kritik uyarılarda bulundu. 250 yıldır kırılmayan ve büyük bir risk taşıyan fay hattı için “Artık zamanı doldu, eli kulağında” ifadelerini kullanan Görür, yerel yönetimlere ve halka deprem dirençli kent oluşturma çağrısı yaptı.
Bingöl’de gerçekleştirilen ve yerel yönetimler ile meslek odalarının da katılım sağladığı panelde konuşan Dr. Görür, yer aldığı sunumda fay sistemlerinin kesişim noktalarında yaşamanın getirdiği riskleri hatırlattı. Depremin ne zaman olacağını bilmenin mümkün olmadığını ancak bilimsel veriler ışığında yaklaşan riski görebildiklerini vurgulayan Görür, şu ifadeleri kullandı:
“Bu bölgede 250 senedir kırılmayan bir fay var. En son 1784 yılında büyük bir deprem üretmiş. O zamandan bu yana stres birikiyor. 1939 Erzincan depreminde bu fay kırılmadı. Yani hâlâ orada duruyor. Bu nedenle ‘eli kulağında’ diyorum, korkutmak için değil, gerçekleri anlatmak için söylüyorum.”
Görür, deprem dirençli kentler oluşturulması gerektiğinin altını çizerek, sadece yapılarla değil, halkın bilgisiyle, altyapı ile, çevre planlamasıyla ve ekonomik dayanıklılıkla depreme hazırlanmanın mümkün olduğunu söyledi.
“Bir kentin halkı deprem bilinci taşımıyorsa, sadece mühendislik yetmez. Mikro bölgeleme çalışmaları doğru yapılmalı. Her bir noktanın zemin yapısı laboratuvarlarda detaylıca analiz edilmeli. Bunlar yapılmadan atılan her adım eksiktir.”
Prof. Dr. Görür ayrıca, bu çalışmaların ciddi maliyetler gerektirdiğini ancak depremde bir gecede on binlerce can kaybetmenin telafisinin olmadığını da sözlerine ekledi.