Namaz kılarken örtünmesi gereken yerlerin, avret yerlerinin örtülmesi namazın farzlarındandır. Peki, namaz sırasında istenmeden açılan bir yer namazı bozar mı?
Bu soruların cevaplarını ve namazın geçerliliği hakkında merak ettiğiniz tüm detayları bu haberde bulabilirsiniz.
Avret Nedir?
Avret, İslam dininde örtülmesi gereken vücut bölgelerine verilen isimdir. Avret yerleri, cinsiyete, duruma ve mezhebe göre farklılık göstermekle birlikte genel olarak örtülmesi gereken ve başkalarına gösterilmesi uygun olmayan bölgelerdir.
Namazda kadının, el, yüz ve topuklardan aşağısı hariç. tüm bedenini örtmesi gerekir.
Erkeğin de namaz kılarken göbek deliği ile diz kapakları dahil olmak üzere bu bölgenin örtülü olması gerekir. Bazı erkeklerin giydiği pantolon, secdeye gidildiğinde bel bölgesinin açılmasına sebep oluyor. Bu durum namazı zedeler. Ayrıca beden hatlarını belli edecek derecede dar giyinmek de namazın adabına uygun değildir.
Namazda örtülmesi gereken bir organ açılırsa ne yapılmalı?
Namaz esnasında, gerek bireysel olarak gerekse cemaatle kılarken, mahrem yerlerin örtülü olması namazın geçerli olması için şarttır. Buna setr-i avret denir. Setr-i avret namazın farzlarından biridir. Namazın farzlarından biri kasten terk edildiğinde o namaz kabul olmaz.
Ancak istem dışı olarak bir yer açıldığında ve fark edildiği zaman da hızla örtüldüğünde namazın bozulup bozulmadığı konusunda belirli kriterler bulunur. İşte o kriterler!
Açılma durumunda namazın geçerliliği nasıl etkilenir?
Örtülmesi gereken bir organın kişinin iradesi dışında açılması ve bu durumun hemen fark edilip örtülmesi halinde, namaz geçerli kabul edilir. Bu durumda kişi, namazını bozmadan devam edebilir. Kıldığı namaz kabul olur İnşallah!
Örtülmesi gereken yer açık kalırsa namaz bozulur
Açılan yer, örtülmesi gereken organın dörtte bir oranını aşarsa ve bu açıklık sübhânellâhi’l-azîm gibi bir rükun eda edilecek kadar süreyle devam ederse, namaz geçersiz sayılır. Bu durumda, kişi namazını yeniden kılmak zorundadır.
"Eğer açılan yer bir organın dörtte biri oranına ulaşmış ve bir rükün eda edilecek (Sübhânellâhi’l-azîm diyecek) kadar açık kalmış ise namaz bozulur."
Kendi isteğiyle açılması durumunda namaz geçersizdir
Eğer kişi bilerek ve isteyerek örtülü olması gereken bir bölgeyi açarsa, bu durum namazın geçersiz sayılmasına neden olur. İslami kaynaklarda bu duruma "namazın fâsit olması" denir.
Namaz sırasında avret yeri açılırsa ne olur?
- İradesi Dışı Açılma: Eğer avret yeri, kişi kendi isteği dışında ve beklenmedik bir şekilde açılırsa ve hemen örtülürse namaz bozulmaz.
- Belirli Bir Süre Açık Kalma: Avret yeri, bir organın dörtte birinden fazla bir kısmı olacak şekilde ve bir rükün eda edilecek kadar bir süre açık kalırsa namaz bozulur.
- Kendi İradesiyle Açma: Kişi, bilerek ve isteyerek avret yerini açarsa namazı bozulur ve yeniden kılınması gerekir.
Din İşleri Yüksek Kurulu'nun cevabı
Bu konuda Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından 12 Temmuz 2017 tarihinde yapılan açıklama şöyledir: "Gerek tek başına gerekse cemaatle kılınan namaz esnasında örtülmesi gereken bir organ, kişinin iradesi dışında açılır ve hemen örtülürse namaz bozulmaz. Eğer açılan yer bir organın dörtte biri oranına ulaşmış ve bir rükün eda edilecek (Sübhânellâhi’l-azîm diyecek) kadar açık kalmış ise namaz bozulur. Kendi iradesi ile bilerek açacak olursa, namaz fâsit olur."
İnanç haberleri için TIKLAYINIZ!
Astroloji ve Rüya haberleri için TIKLAYINIZ!
Kadın Aile haberleri için TIKLAYINIZ!
Kültür Sanat haberleri için TIKLAYINIZ!