THE Dünya Üniversiteleri Sıralaması sonuçlarına göre, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) son 11 yılın en yüksek başarı seviyesini yakalayarak Türkiye'nin en iyi devlet üniversitesi unvanını kazandı. Ancak bu başarı nasıl elde edildi ve ne anlama geliyor?

ODTÜ'nün Muazzam Yükselişi

odtü

ODTÜ'nün 2022 sıralamasında 601-800, 2023 sıralamasında 501-600 bandında yer aldığı düşünüldüğünde, bu yıl 351-400 bandında gösterdiği performans, üniversitenin hızla yükselişini gözler önüne seriyor. Bu başarının altında, öğretim boyutunda dünya genelinde 213'üncü olma başarısı ve birçok göstergedeki performansın önceki yıla göre ciddi bir artış yakalama gayreti yatıyor.</p

Öğretim ve araştırma başarısı

Bu yılki sıralamada ODTÜ, öğretim ve araştırma ortamı alanlarında Türkiye'deki üniversiteler arasında en yüksek puanı alarak büyük bir başarıya imza attı. Bu başarıda THE 2024 sıralamasında üniversitelerin değerlendirildiği Öğretim, Araştırma Ortamı, Araştırma Kalitesi, Endüstri ve Uluslararası Görünüş gibi 5 ana kategorinin büyük bir etkisi bulunuyor.

Sıralama detayları ve genel bakış

THE Dünya Üniversiteleri Sıralamasında 2.600'den fazla kurum değerlendirildi ve bunlardan 1.904'ü sıralamaya dahil edildi. Bu sayı, tüm zamanların en yüksek değerlendirme sayısını temsil ediyor. 2024 sonuçlarına bakıldığında, ODTÜ'nün dünya genelinde yüzde 19,70'lik bir başarı diliminde yer aldığı görülüyor. Bu oran, ODTÜ'nün son 11 yıldaki en yüksek başarı seviyesini ifade ediyor.Tüm bu bilgiler ışığında, ODTÜ'nün uluslararası arenada elde ettiği bu başarı, Türkiye'nin eğitim ve araştırma alanında gösterdiği potansiyelin bir yansıması olarak değerlendirilebilir.