10 Şubat 2016 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlan kararla bordo pasaportu harç ödemeden çıkarttırabilecek vatandaşların kapsamı genişletildi. Artık 25 yaş altındaki öğrencilerin tümü harç ödemeden pasaport çıkarttırabiliyor.
Çünkü kimlerin harçsız olarak pasaport sahibi olabileceği ile ilgili 10 Şubat 2016’da yeni bir düzenleme getirildi ve herkes hala eski düzenlemeleri anlatıyor. Daha önce okuduklarınızı unutun. Artık öğrencilerin okul ile alakalı bir sebep göstermeksizin harçsız pasaport alma hakkı var. Sebebi ister Erasmus, ister Interrail olsun hiç fark etmez, harçsız pasaport çıkartma hakkına tüm 25 yaş altı öğrenciler sahip.
Kimse zaten size yurt dışına neden çıkıyorsunuz diye sormayacak. Kanun diyor ki; 25 yaşın altında olması ve öğrenci olması harçsız pasaport alabilmesi için yeterli sebeptir. Yazının en altındaki bölümden 6663 sayılı Kanunun 4. maddesini okuyup, kendiniz teyit edebilirsiniz.
İnternette konuyla ilgili yanıltıcı bilgiler okumuş olabilirsiniz çünkü harçsız olarak bordo pasaport çıkartma hakkının kapsamı 2016’da genişletildi ama hala eski bilgiler hala internette dolanıyor. Eskiden sadece eğitim, yarışma, sosyal ya da sportif organizasyon amacıyla yurtdışına giden öğrencilere veriliyordu. Yani yaz tatilinde Interrail’a yapmak isteyen bir öğrenci harçsız olarak pasaport alamıyordu. Artık kapsamı genişletildi ve 25 yaş altı tüm öğrenciler ister tatil, ister eğitim amaçlı olsun, yurtdışına giderken harçsız pasaport çıkartabilir oldu. Fakat özellikle altını çizmekye fayda var ki sadece 25 yaş altı olmak yetmiyor harçtan muaf olmak için illa ki öğrenci olmanız gerekli.
18 Yaşından Küçük Öğrenciler Harçsız Öğrenci Pasaportu Alabilir Mi?
18 yaşından küçüklere de harçsız pasaport veriliyor ancak defter bedelinin ödemeniz gerekiyor. O yaşlarda görüntüleri çok hızlı değiştiği için en fazla 5 yıllık geçerlilikte pasaport veriliyor. Her iki ebeveyn ve çocuğun birlikte ilçe nüfus müdürlüğüne gitmesi gerekiyor. Okuldan veya e-devlet üzerinden öğrenci belgesi alınması da gerekmekte.
18 Yaşından Büyük Öğrencilere Harçsız Öğrenci Pasaportu Ne Kadar Süre İle Verilir?
18 yaşını doldurmuş öğrenciler 25 yaşlarına kadar ya da kalan öğrenim süreleri boyunca geçerli olacak sürede pasaport alabiliyor. Örneğin; öğrenci 24 yaşındaysa sadece 1 seneliğine eğer 19 yaşındaysa 6 seneliğine harçsız pasaport alabiliyor.
25 yaştan kastedilen 25 yaşını doldurmamış (26 yaşından gün almamış) olmak. Yani, doğduğunuzdan bu yana “25 yıl, 0 gün” olduğu andan itibaren artık harç ödemeniz gerekiyor.
Bu haktan faydalanmak için illa Türkiye’de okuyor olmak gerekmiyor. Aynı şekilde Erasmus, lisans ya da yüksek lisans, yabancı dil kursu veya diğer öğrenci değişim programlarıyla yurtdışında öğrenci olan Türk öğrenciler de harçsız pasaport hakkına sahipler.
ÖĞRENCİ PASAPORTU İÇİN GEREKLİ BELGELER
Pasaport harcı ödemekten muaf olmaları ve öğrenciliğini ispatlamaya yarayan belgeler hariç, izlenmesi gereken prosedür standart bordo pasaport çıkartma işlemlerini ile aynı.
Gelelim öğrencilerin harçsız pasaport almaları için hazırlamaları gereken belgelere.
1. Nüfus Cüzdanının Aslı
Ehliyet olmaz, mutlaka nüfus kağıdı olması gerekir. Ayrıca üzerince TC numaranızın yazması gerekiyor. Eski tip, TC numarasız bir nüfus kağıdıınız varsa bununla işlem yapamazsınız. Önce gidip yenilemeniz gerekiyor. Bir de öğrenci 15 yaşından büyükse nüfus kağıdında fotoğrafının bulunması şart. Ayrıca nüfu kağıdınızın da fotokopisini de yanınızda bulundurun deriz.
2. 2 Adet Biyometrik Fotoğraf
Biliyorsunuz, biometrik pasaportlara geçeli, eski tip vesikalıklar tarihe karıştı. Artık biometrik fotograf olması gerekiyor. Aslında eski vesikalık ve biometrik vesikalık arasında çok da fark yok. Sadece yüzünüzün daha net görünebilmesi için getirilen bazı kriterler var: Mesela kahküllerinizi artık yüzünüze dökülmeyecek şekilde toplamanız ve gülümsemeden nötr bir ifade ile poz vermeniz, kafanızı sağa ya da sola eğmeden tam kameraya tam karşıdan bakmanız, fonun desensiz düz beyaz olması gibi standartları var. Ama bunları sizin öğrenmenize gerek yok, zaten fotoğrafçılar yönlendiriyor. Biometrik fotograf her fotoğrafçıda çektirilebiliyor.
3. Eski Pasaportlar (Varsa)
Daha önce pasaport çıkarttıysanız bunların hepsini yanınızda bulundurun.
4. Pasaport Bedeli Dekontu
Pasaport harcı ve defter bedeli ayrı şeyler. Normalde pasaport çıkartan herkesin bu ikisini de ödemesi gerekiyor. Öğrencilerinse pasaport harcı ödemeleri gerekmiyor ama 501 TL olan bir defter bedelini yatırması gerekiyor. Eskiden parayı anlaşmalı bankalara yatırıyordunuz ve işlem için nüfus kağıdınızın mutlaka yanınızda olması gerekiyordu çünkü dekont TC numaranıza kesiliyordu. Bu dekontu da başvuru dosyanıza eklemeniz gerekiyordu. Şimdi ise defter parası online olarak Vergi Dairesi’nden yatırılıyor: https://ivd.gib.gov.tr/tvd_side/main.jsp
5. Öğrenci Belgesi
– Eğer öğreniminize Türkiye’de devam ediyorsanız 2 seçeneğiniz var:
1. Okulunuzdan öğrenci belgesi getirmeniz gerekiyor. Bu belgenin mutlaka ıslak imzalı olması gerekiyor,Ya da2. E-devlet üzerinden öğrenci belgesi alabilirsiniz. Bu belgenin son 60 gün içinde alınmış olması şart. Eskiden pasaport çıkartacak kişinin öğrenci belgesinini Defterdarlık/Mal Müdürlüğüne onaylatılması gerekiyordu. Artık gerekmiyor.
– Eğer öğreniminize yurt dışında devam ediyorsanız iki seçeneğiniz var:
1. Eğitim gördüğünüz ülkedeki T.C. Büyükelçiliği ya da Başkonsolosluğu’a harçsız öğrenci pasaportu başvurusunda bulunacaksanız;
Okuldan aldığınız “Öğrenci olduklarını belirtir belgeleri” belgesinin aslını başvurunuza eklemelisiniz.
Ya da
2. Yurt dışında eğitim görüyor ancak Türkiye’deyken öğrenci pasaportu alacaksanız;
Öğrenci olduğunuz okul veya kurumdan öğrenci belgesi almanız, bu belgenin apostili ve yeminli tercümanlar tarafından Türkçe tercümesini dosyanıza eklemeniz gerekiyor. Apostil nedir derseniz; bir belgenin gerçekliğinin tasdik edilerek başka bir ülkede yasal olarak kullanılmasını sağlayan bir belge onay sistemi.
Harçsız Pasaport Talep Yazısı
Eskiden öğrencilerin bir de Harçsız Pasaport Talep Yazısı yazıp, sonra onu Vergi Dairesi Başkanlığı’na onaylatması gerekiyordu. Son düzenleme ile birlikte bu da zorunluluk olmaktan kalkmış. Yani 25 yaş altı öğrencilere gerekmiyor.
Ancak 25 yaşını aşmış öğrenciler, okul sebebiyle (konferans, müsabaka gibi) yurt dışına gidiyorsa, harçsız pasaport alabilmeleri için bu hala gerekiyor olabilir. Konuya dair teyit ediliş bilgisi olan varsa lütfen yorumlarda paylaşsın ki biz de burayı güncelleyebilelim.
ÖĞRENCİ PASAPORTU NASIL ALINIR
Nerede ikamet ettiğinizden bağımsız, istediğiniz Nüfus Müdürlüğü’nden randevu alabilirsiniz. Yani https://randevu.nvi.gov.tr/ ‘de size yer ve zaman olarak en uygun neresiyse seçebilirsiniz. Pasaport için randevuyu internet üzerinden alırken öğrenci pasaportu seçeneği bulunmuyor buna şaşırmayın. Siz normal bordo pasaport başvurusu ile aynı yolu izliyor randevu günü merkeze gittiğinizde öğrenci pasaportu talebinizi belirtiyorsunuz.
Pasaportlar Ankara/Gölbaşı’nda kurulan tanzim merkezinde basılıyor, sonra dağıtım için PTT’te veriliyor. Size pasaport randevunuza gittiğinizde teslim edilmesini istediğiniz adresi ve sizin yerine teslim almasını isteyeceğiniz bir kişi varsa adını soruyorlar. Pasaportunuz, belirttiğiniz adres ve kişiye genelde 3 gün içinde teslim ediliyor. Ama yoğun olduğu zamanlarda 7 günü bulabiliyor.
Pasaport randevuları bayram, yılbaşı, hac sezonu, 15 tatili öncesi, vb, dönemlerde çok dolu oluyor. Ayrıca, pasaportun basılıp gelmesi de uzun sürebiliyor.