Osmangazi Belediyesi’nin, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kapsamında “Cumhuriyet Işığında Bilim” temasıyla düzenlediği gökyüzü gözlemi ve bilim sohbetleri, soğuk havaya rağmen yoğun ilgi gördü. Bilim ve Amatör Astronomi Kulübü iş birliği ile gerçekleştirilen etkinlikte bilim tutkunları, tarih ve astronomiyle dolu bir akşam yaşadı.

Soğukpınar'da bilim buluşmaları üçüncü kez gerçekleşti

Osmangazi Belediyesi ve Bilim ve Amatör Astronomi Kulübü iş birliği ile organize edilen “Köylerde Bilim Buluşmaları” etkinliğinin üçüncüsü, Soğukpınar Mahallesi’nde düzenlendi. Etkinlik, Soğukpınar Mahallesi Muhtarı Mehmet Şirin'in köyün tarihi ve doğal güzellikleri hakkında yaptığı bilgilendirme konuşmasıyla başladı. Katılımcılar, teleskopla Venüs gezegenini gözlemleyerek bilimin büyülü dünyasına adım attı.

Venüs gözlemi sonrası Emekli Bürokrat Vedat Atacan, “Atatürk ve Bilim” konulu sunumuyla Cumhuriyet'in bilim temellerine vurgu yaptı. Atatürk’ün bilimsel düşünceyi ön planda tutarak kurduğu Cumhuriyet'in, bilimsel yönteme dayalı devrimleri içerdiğini belirten Atacan, “Bir toplum eğitimsiz ve bilimsiz olduğu müddetçe karşı kuvvetin esiri olur” sözleriyle bilimin toplumsal bağımsızlık için taşıdığı önemi dile getirdi.

Aziz sancar’ın bilimsel mirası tanıtıldı

Tarihçi İlker Tankut ise, bilim dünyasında Türkiye’yi temsil eden NOBEL Ödüllü bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar’ı anlattı. Cumhuriyet'in sağladığı bilim ortamının, Türkiye’ye ilk Nobel gururunu yaşatan Aziz Sancar gibi değerleri yetiştirdiğini ifade eden Tankut, Cumhuriyet'in 101. yıl dönümüne doğru, bilim ve Cumhuriyet'in nasıl birbiriyle bütünleştiğini anlattı.

Gökyüzünün sırları astrofotoğraflarla aktarıldı

Astrofotoğrafçı Eyüphan İzmirlioğlu, galaksi ve nebula gibi gök cisimleriyle ilgili çektiği fotoğrafları katılımcılara sunarak bu göksel nesnelerin hikayelerini aktardı. Bilimden uzaklaşılan bir dönemde bu tür etkinliklerin önemine değinen İzmirlioğlu, “Bilimi hatırlatmak ve bu ortamı yaşatacak imkanları sunmak çok önemli” diyerek, bu tür etkinliklerin gelecekte de devam etmesinin önemine vurgu yaptı.

Ateş başında yıldızlar tanıtıldı

Amatör astronom Arif Bozdemir, katılımcılara gökyüzündeki bazı yıldızları ve takım yıldızlarını tanıttı. Bilgi dolu sohbetlerle ve ateş başında devam eden etkinlikte, bilim tutkunları soğuk havaya rağmen keyifli bir akşam geçirdi. Bilim ve Amatör Astronomi Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı Cem Özkan ise “Atatürk’ün Cumhuriyeti bilimsel temeller üzerine kurduğunu” belirterek, bu hafta Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri kapsamında bilimi merkeze alan etkinliklerin önemine dikkat çekti.

Etkinlik satürn gözlemiyle sona erdi

“Cumhuriyet Işığında Bilim” temalı etkinlik, Satürn gezegeninin teleskopla gözlemlenmesiyle sona erdi. Gökyüzüne dair bilgi ve keşif dolu anlar yaşayan katılımcılar, Cumhuriyet'in bilimsel temelleri ışığında unutulmaz bir gece yaşadı.

Kaynak: Bülten