KAPTAN GÜNÜNDE DEĞİLSİN
İlçemizde oynanan bir amatör futbol maçında takım kaptanı, kapasitesinin altında maç çıkarıyordu. Devre arasında soyunma odasına giderken arkadaşı sordu. “Kaptan gününde değilsin.”
“Haklısın, akşam saat 10.00 (22.00)’da yattım da.”“Erken de yatmışsın ama.” “Alışkın olmayınca olmuyor, saat 02.30’da bir uyandım bir daha da uyuyamadım.”
ALMANCI KARDEŞİMİZ ARACININ BAŞINA!
Doksanlı yılların başları bir spor kulübümüz İnegöl Cerrah Parkı’nda içkili bir eğlence gecesi düzenliyor. Yardım amaçlı düzenlenen bu gecede yaşlı bir müzisyen büyüğümüz de kanun çalarak misafirleri eğlendiriyor.
Mikrofon onun önünde olduğu için duyuru amaçlı anonsları yapmak da ona kalıyor. Amcamızın önüne bir kağıt gelir. Amcamız kağıda uzun uzun bakar, sonunda “Almancı kardeşimiz aracının başına lütfen” diyerek anonsunu yapar.
Kağıtta aracın plakası olarak “XW” harfleri ve üç adet rakam yazmaktadır. Ortada böyle bir araç da, araç sahibi de yoktur. Amcamızı çok seven ve iyi tanıyan bazı misafirler “XW” harflerinin amcamızın ağzında alacağı şekli görüp neşelenmek istemektedirler.
Kısa bir süre sonra aynı harflerin yazılı olduğu yeni bir kağıt amcamızın önüne yine gelir. Amcamız yine uzun uzun önüne gelen kağıda bakar, çaresiz aynı anonsu yeniden yapar “Almancı kardeşimiz aracının başına”
Parktan sesler yükselir. “Ağabey herhalde çok Almancı var sen böyle söyleyince hiçbiri gitmiyor, en iyisi sen plakayı oku.” derler. Amcamız çaresiz plakayı okur “Çarpma işareti ve iki tane V plakalı aracın sahibi kardeşimiz aracının başına” der, parktakilerde de kahkahalar başlar.
AMCABEY’İN SOSYAL GÜVENLİK ANLAYIŞI
Rahmetli Rıza Korkmaz Ağabey oldukça erken yaşta emekli olmuştu. Merak ettiğimi hissettiğinde de hikayesini anlattı. 1950 doğumlu ağabeyimiz ortaokul iki de sınıfta kalmış. Duruma üzülen ve kızan baba Ali Korkmaz da oğlu Rıza Korkmaz’ı İnegöl Tuğla Fabrikasına üretimde çalıştırılmak üzere işe sokmuş. Amacı; okumayan insanlar için hayatın daha zor olduğu mesajını oğluna vermektir.
Fabrikayı; çalışanların “Amcabey” diye hitap ettikleri Sadık Diri adında yaşlıca biri yönetmektedir. Rıza Ağabey’e işe başlamak için getirmesi gereken evrakları söyler. Rıza Ağabey “Amca, babamın kızgınlığı birkaç gün sonra geçer, ben uzun süre çalışacağımı sanmıyorum” dese de etkili olamaz. Amcamız “İleride anlarsın oğlum, sen benim istediğim evrakları tamamla.” der.
Rıza Ağabey evrakları tamamlar ve işe başlar. Gerçekten de babasının kızgınlığı çabuk geçer ve orada çok kısa bir süre çalışır fakat SSK girişi de yapılmış olur. O dönemin koşullarında ve 14 yaşında iken kendisi için ne anlama geldiğini çok bilmediği bu SSK girişi emekli olacağı yaşı da epey öne çekmiştir.
Konuyu sonradan araştırınca gördüm ki “Amcabey” gerçekten de kimseyi sigortasız çalıştırmamış. Fabrikayı işveren temsilcisi olarak yönetiyor olsa da bir öğretmen sorumluluğunda da konunun önemini çevresine anlatmaya çalışmıştır. Uygulamaları başka işçi ve işletmelere de ışık olmuş ilçemizde sosyal sigortalı bir işçilik anlayışının oturmasına önderlik etmiştir.
TURHAN ŞAHİN'İN ÖYKÜ TADINDA İNEGÖL isimli eserinden düzenlenip yayına hazırlanmıştır.