MATEMATİK VE FELSEFE: İKİ DÜŞÜNCE DEVİNİN KESİŞİMİ İNEGÖL'DE SÖYLEŞİDE ELE ALINDI
İnegöl Halil İnalcık Sosyal Bilimler Lisesi'nin karne haftası etkinlikleri kapsamında gerçekleşen bir söyleşi, matematik ve felsefenin derin bağlarını aydınlattı. Bursa Uludağ Üniversitesi'nden Prof.Dr. İsmail Naci Cangül, öğrencilerle buluşarak bu iki disiplinin birleşim noktalarını ve eğitimdeki önemini vurguladı.
Yaşam Felsefesi Olarak Matematik: Söyleşiden Detaylar
Matematik ve Felsefenin Tarihsel Bağları
İnegöl Halil İnalcık Sosyal Bilimler Lisesi, Milli Eğitim bakanlığının aldığı karar doğrultusunda karne haftasını ders içi ve ders dışı etkinliklerle dolu dolu geçirdi.
Son hafta etkinlikleri kapsamında okulun Felsefe Öğretmeni Pınar Yıldız rehberliğinde, Bursa Uludağ Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Matematik Bölümü Hocası Prof.Dr. İsmail Naci Cangül, okulun tüm öğrencilerinin katılımı ile "Yaşam Felsefesi Olarak Matematik" konulu bir Söyleşisi gerçekleştirdi.
Prof.Dr. İsmail Naci Cangül, "Felsefe tarihinde matematik vurgusu Pythagoras'la başlamıştır" diyerek söyleşisine başladı. Platon'un matematiğe verdiği önemi ve matematik ile felsefenin insan zihnindeki özdeşliğini vurgulayarak, bu iki disiplinin birbirini tamamlayıcı doğasını anlattı.
Matematik Felsefesinin Anlamı ve Önemi
“Matematik felsefesi; matematiğin temellerini, matematiksel nesnelerin ontolojik yerini, matematiksel bilgi ve doğruların doğasını, matematiksel teorilerin yapısını ve işlevini konu edinen bir felsefe dalıdır.”
Okul müdürü Cavit Yakşi, söyleşi sonrasında Prof.Dr. İsmail Naci Cangül ve Felsefe Öğretmeni Pınar Yıldız'a teşekkürlerini sunarak, çiçek takdim etti. Bu etkileyici etkinlik, matematik ve felsefenin eğitimdeki kesişim noktalarını aydınlatarak, öğrencilerin bu alanlara olan ilgisini artırdı.