Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 12 Şubat tarihinde Türkiye'ye gerçekleştireceği ziyaret öncesinde yaptığı açıklamada, Rusya-Türkiye ilişkilerinin yanı sıra bölgesel konuların da ele alınacağını belirtti. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Moskova'da yaptığı açıklamada, bu ziyaretin geniş bir yelpazede konuların tartışılacağı önemli bir buluşma olacağını vurguladı.
Rusya Devlet Başkanı Putin'in Türkiye Ziyareti Ekonomik ve Bölgesel İlişkileri Güçlendirecek
Peskov, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bu görüşmelerin her birisi gündem bakımından oldukça zengindir. Bu elbette her şeyden önce Rusya-Türkiye ikili ilişkileri ve ticari, ekonomik iş birliğimizdir. Elbette, tabii ki Ukrayna dahil bölgesel sorunlar da daima ele alınır." şeklinde konuştu.
Rusya-Türkiye Ticari İlişkileri ve Türkiye'nin Bağımsız Duruşu
Peskov, Türkiye ile Rusya arasındaki ticari ilişkilere de değinerek, Türkiye'nin bu konuda ilkeli ve bağımsız bir duruş sergileyen az sayıda ülkeden biri olduğunu belirtti. "Türkiye, ticari ve ekonomik işbirliğini geliştirmeye devam ediyor." ifadelerini kullandı.
Ayrıca, Kremlin Sözcüsü, bazı Batılı ülkelerin Türkiye'ye uyguladığı baskılara dikkat çekti. Ancak Türkiye'nin bu baskılara rağmen egemenliğini koruduğunu belirterek, "Türkiye, çoğunlukla da küstahça bir şekilde Anglosaksonların baskısına uğruyor. Türkiye'yi kendi çıkarları aleyhine, bizimle etkileşimlerini tamamen kopartmasa da en aza indirmeye zorlamaya çalışıyorlar. Ama Türkiye egemenliğini koruyor." dedi.
Ziyaretin Beklenen Getirileri ve Bölgesel İşbirliği
Putin'in ziyaretinin, hem Rusya-Türkiye ekonomik ilişkilerini güçlendirmesi hem de bölgesel konularda işbirliğini artırması bekleniyor. İki ülke arasında enerji, savunma sanayi, tarım gibi birçok alanda devam eden işbirliklerinin ele alınması öngörülüyor. Ayrıca, bölgesel meselelerin, özellikle Suriye, Libya, ve Karadeniz'deki güvenlik konularının da görüşülmesi bekleniyor.
Putin'in Türkiye ziyareti, bölgedeki dengeyi etkileyebilecek ve karşılıklı çıkarları güçlendirebilecek önemli adımlara ev sahipliği yapması beklenen kritik bir diplomasi hamlesi olarak öne çıkıyor.