Ramazan Ayına Nasıl Hazırlanmalı?

Receb ve Şaban Aylarında Oruç Tutmanın dindeki yeri nedir?

Hz. Peygamber'in (s.a.s.) Receb ve Şaban aylarında diğer aylara oranla daha fazla nâfile oruç tuttuğu biliniyor. Mübarek 3 aylar girdiğinde müsait oldukça oruç tutmak sünnettir ve çok sevaptır. Pazartesi ve Perşembe günlerinde, Kandil günlerinde oruç tutmak sünnettir.

Genç Gazete Ramazan Öncesi Hazırlık Olsun Diye Oruç Tutabilir Miyiz (5)

Ancak Ramazan ayına bir kaç gün kala, Ramazan'ı karşılamak için bir hazırlık olarak, Ramazan ayına birleştirerek oruç tutulması  doğru değil.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın açıklamasına göre, Ramazan'a bir kaç gün kala Ramazan ayını karşılamak amacıyla özel olarak oruç tutmanın dinî bir dayanağı bulunmuyor.

Genç Gazete Ramazan Öncesi Hazırlık Olsun Diye Oruç Tutabilir Miyiz (1)

Ramazan Öncesi Oruç Tutmanın Hükmü nedir?

Ramazan ayı girmediği halde, Ramazan'ın başlamış olabileceği düşüncesiyle ihtiyaten bir veya iki gün öncesinden oruç tutmak mekruh kabul ediliyor. Dinî terimlerde bu duruma "şek günü" deniyor.

Ancak, normal günlerde sünnet oruçlarını tutanların, nafile oruçlarını tutanların, Ramazan'ı karşılama niyeti olmaksızın bu günlerde de oruç tutmasının bir sakıncası yoktur.

Genç Gazete Ramazan Öncesi Hazırlık Olsun Diye Oruç Tutabilir Miyiz (2)

Hz. Peygamber (s.a.s.), “Ramazan'ı bir veya iki gün önce oruçta karşılamayın. Eğer bir kimse âdeti olduğu için bu günleri oruçla geçiriyorsa, tutsun.” buyurmuştur.

Sonuç olarak: Sünnet üzere, nafile oruç tutanlar Ramazan ayı öncesi Recep ve Şaban aylarında, özellikle Pazartesi ve Perşembe günlerinde, kandil günlerinde oruç tutabilirler. Ancak Ramazan ayını karşılama niyetiyle Ramazan ayına bir kaç gün kala oruç tutmak ve bu nafile orucu Ramazan ayı ile birleştirmek doğru kabul edilmemiştir.

Genç Gazete Ramazan Öncesi Hazırlık Olsun Diye Oruç Tutabilir Miyiz (3)

Hazırlayan: Ayhan Talha Bayraktar

Editör: AYHAN BAYRAKTAR