Sağlık sorunları nedeniyle kullanılması gereken ilaçların orucu bozup bozmadığı, oruç tutan kişiler arasında sıkça sorulan sorulardandır.
Bu noktada göz, kulak ve burun damlası gibi lokal tedavi yöntemlerinin oruca etkisi merak konusudur.
Uzmanlar Ne Diyor?
Göz Damlası orucu bozar mı?
Göz damlasının orucu bozup bozmadığı konusu, Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından ele alınmıştır. Göz damlası, genellikle 50 mikrolitre gibi çok az bir miktar kullanılır ve bu miktarın bir kısmı gözyaşı yoluyla dışarı atılırken, kalan kısmı gözün mukozasında emilir. Bu süreç, yeme içme olarak kabul edilmediğinden, göz damlası kullanımının orucu bozmadığı belirtilmiştir.
Göz damlası orucu bozmaz.
Kulak Damlası orucu bozar mı?
Kulak damlasının oruca etkisi de benzer şekilde değerlendirilmiştir. Kulak ile boğaz arasında anatomik bir bağlantı olmasına rağmen, kulak zarının bu kanalı kapattığı ve ilacın boğaza ulaşmasının engellendiği ifade edilmiştir. Kulak zarında delik olsa bile, ilacın büyük bir kısmı emilerek mideye ulaşmayacak veya çok az bir kısmı ulaşacaktır. Bu sebeple kulak damlası da orucu bozmaz.
Kulak damlası orucu bozmaz
Burun Damlası orucu bozar mı?
Burun damlasının oruca etkisi, yine Din İşleri Yüksek Kurulu'nun açıklamaları doğrultusunda değerlendirilmiştir. Tedavi amaçlı kullanılan bir damla ilaç, burun mukozası tarafından emilir ve çok az bir kısmı mideye ulaşır. Bu miktar, ağız çalkaladıktan sonra ağızda kalan su miktarı gibi değerlendirilir. Bu miktar orucu bozacak düzeyde değildir. Bu nedenle, burun damlası kullanımı da orucu bozmaz.
Burun damlası orucu bozmaz.
Göz, kulak ve burun damlası kullanımı, oruç ibadetini yerine getirirken karşılaşılan yaygın sorunlardan biridir. Din İşleri Yüksek Kurulu'nun açıklamaları, bu tür lokal tedavilerin orucu bozmayacağı yönündedir.