Çukurova Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Türkiye’nin en kapsamlı alkollü içki analiz laboratuvarı müdürü Prof. Dr. Turgut Cabaroğlu, sahte alkollü içki üretiminin giderek arttığına dikkat çekerek önemli uyarılarda bulundu. Adli makamlardan gelen şüpheli numunelerin yaklaşık yüzde 95’inin sahte olduğunu belirten Cabaroğlu, sahte içkilerin insan sağlığı için büyük bir tehdit oluşturduğunu ifade etti.

Sahte İçkilerin Yüzde 95'I Kayıt Dışı Ve Ölümcül Tehlike Taşıyor (2)

Sahte İçkilerin Ana Kaynağı: Kozmetik Alkol ve Dezenfektanlar

Adli makamlarca gönderilen numuneler üzerinde yaptıkları analizlerde, sahte içki üretiminin ana kaynağı olarak kozmetik alkol ve etil alkol kaynaklı dezenfektanların kullanıldığını tespit ettiklerini belirten Cabaroğlu, şunları söyledi: “Kozmetik alkol kayıt dışı bir sektör olarak sahte içki üretiminde yoğun şekilde kullanılıyor. Ayrıca, restoran, bar ve gece kulüplerinden toplanan orijinal şişeler, sahte ürünlerle doldurularak yeniden piyasaya sürülüyor. Bu süreçte metil alkol kullanılması, insan sağlığı için ölümcül sonuçlar doğuruyor.”

Sahte İçkilerin Yüzde 95'I Kayıt Dışı Ve Ölümcül Tehlike Taşıyor (1)

Şakir Paşa Ailesi Hikayesi Nedir? Şakir Paşa Hikayesi Gerçek Bir Hikaye Mi? Şakir Paşa Kimdir? Şakir Paşa Ailesi Hikayesi Nedir? Şakir Paşa Hikayesi Gerçek Bir Hikaye Mi? Şakir Paşa Kimdir?

“Metil Alkol Zehirdir, Öldürür”

Prof. Dr. Cabaroğlu, sahte içki üretiminde kullanılan metil alkolün ölümcül etkisine dikkat çekerek, “Metil alkol görünüşte ve kokusuyla etil alkolden ayırt edilemez. Ancak bu madde zehirdir ve öldürücüdür. Günlük güvenilir doz sadece 2 gramdır, toksik doz ise 8 gramdır. Eğer sahte içki metil alkol içeriyorsa, bir kadeh bile çok kısa sürede ölüme yol açabilir” dedi. Cabaroğlu, legal bir üretimde asla metil alkol zehirlenmesi yaşanmayacağını, bu tür zehirlenmelerin tamamen sahte üretimden kaynaklandığını vurguladı.

Kaynak: İHA