"Rüya üçdür. Allah tarafından olup müjde veren salih rüya, üzüntü verip şeytandan gelen rüya ve insanın kendi kendine bir şeyler söyleyip tasavvur ettiğinden meydana gelen rüya."[1] İslam alimleri, bu hadis-i şerifi kaynak alarak rüyayı üç sınıfa ayırmışlardır: 1- Rahmani rüya; Allah'tan gelen ikaz ve işaretler,[2] 2- Nefsi rüyalar: Nefisten kaynaklanan düş, 3-Şeytani rüyalar: Şeytanın korkutma ve saptırmaları.

Rüya tabirciliği Hz.Yusuf'un (a.s) en büyük özelliklerindendir. K.Kerim'de Yusuf suresi bir rüya ile başlar ve bu rüyanın gerçekleşmesi ile sona erer. Hz.Yusuf'un kıssasında, Hz.Yusuf'un rüyası ile birlikte, zindan arkadaşlarının rüyaları ve Mısır kralının rüyası da yer alır. K.Kerim'de Hz.İbrahim'in, Hz.Yusuf'un ve Resulullah Efendimiz'in (s.a.v) hayatından örnekler sunulurken görülen rüyalara da yer verilir.[3]

FRAVUN'UN RÜYASI: Bu ayet-i kerime'de rüyasında yedi inek gören, Hz.Yusuf zamanında yaşayan, Mısır hükümdarı Fravun'dur. Fravun, üst üste gördüğü aynı rüyadan çok etkilenir. Hatta kafası karışır ve korkar. Ülkesindeki bütün rüya tabircilerini toplar. Toplanan tabirciler, bu rüyayı tabir edemezler. Bu duruma şahit olan Hz.Yusuf'un zindan arkadaşının tavsiyesi ile rüya tabiri için Hz.Yusuf'a müracat edilir. Hz.Yusuf, rüyayı tabir ettiği gibi devlet yönetimi ile ilgili önemli tavsiyelerde bulunur. Bu tavsiyeleri Hz.Yusuf'u, Mısır iktidarına taşır.

Rüyadaki 7 semiz inek; 7 yıl sürecek olan bolluk ve berekettir. 7 zayıf inek de kıtlık ve rızık sıkıntısıdır. 7 yeşil başak; ekonomik rahatlık, 7 kuru başak da ekonomik sıkıntıdır. 7 zayıf ineğin 7 semiz ineği yemesi, 7 yıl süren bolluktan sonra 7 yıl sürecek olan kıtlığı haber vermektedir.

Eski Mısır'da cennete giden 7 yol olduğuna ve cennetlik 7 inek bulunduğuna inanılırdı. 7, Mısır tıp uygulamalarında da önemliydi: Hipokratik gelenekte, 7 sayısının hastalıkları ve bedende yıkıcı olabilecek her şeyi yönettiği iddia edilirdi. Eski hakimler, acı verici hastalıkların 7 gün ya da 7'nin katı sürdüğünü söylerlerdi. Fravun ve adamları 7 sayısı ile ilgili bu tür inançlara sahip olmalarına rağmen 7 sayısının hakim olduğu rüyayı çözemediler. Hz.Yusuf rüyayı tabir edip 7 sayılarının sırrını açıkladı.

Hz. Yusuf (a.s) yaptığı bu tabir sonucunda,; yedi bolluk yılı ardından gelecek olan yedi kıtlık yılı için tahıl depolanması gerektiğini tavsiye eder. Ve yedi kıtlık yılı ardından yine bolluk döneminin başlayacağını müjdeler. Fravun'un rüyasında bu müjdeye dair bir tabir olmadığı için alimlerimiz, Hz.Yusuf'un bu durumdan vahiy ile haberdar olduğunu söylemişlerdir.

HÜLASA; Rüya bir sırdır Can! Rüyanı herkesle paylaşma. Rüya ile amel de etme Can! Sen rüyadaki hayrı ve şerri bilemezsin. Rüyanı ancak bilenlerle, halden anlayanlarla paylaş. Güvenilir insanlarla istişare et.

Rasulullah Efendimiz (sav) gece uyumak üzere yatağına çekildiği zaman, elini yanağının altına koyar, sonra da şöyle dua ederdi: "Allah'ım, Senin adınla ölüyor ve diriliyorum. Eğer ruhumu tutup alacaksan ona rahmet eyle, yok eğer salıvereceksen salih kullarını muhafaza ettiğin gibi onu muhafaza eyle." Uyandığı zaman da:" Bizi öldürdükten sonra dirilten Allah'a hamdolsun... Öldükten sonra diriliş de O'na olacaktır" derdi.[4]

Can, uyumak için yatağına yattığında ölümü hatırla. Uykuyu ölümün kardeşi bil. Resulullah Efendimiz (s.a.v) gibi hayatın ve ölümün sahibine dua et. Öyle uyu.


[1] Buhari Tıbb 39, Bed'ü'l-Halk 11, Tà'bir 3, 4, 10,14, 46; Müslim, Rüya 5, (2262); Muvatta 1, (2, 957); Tirmizi, Rüya 4, (2288); Ebu Davud, Edeb 96, (5021)

[2] Buhari, "Ta?bir", 5; Tirmizi, "Rü?ya", 2-3; İbn Mace, "Ta?bir", 1

[3] Yusuf suresi 4-5, 43, 100 / Saffat suresi 105 / Feth suresi 27/Enfal suresi 43

[4] Buhari, V, 2327, V, 2692; Müslim, IV, 2083; Müsned, V, 1Î4, 399.