Secde esnasında ayakların yerden kesilmesi, namazın sahihliği açısından merak edilen konuların başında geliyor. Bu konuda Din İşleri Yüksek Kurulu’nun açıklamasını paylaşıyoruz.
Secdenin geçerli olması için ayak parmakları yere dokunmalı
Secde, namazın en önemli rüknlerinden biridir. İslam alimleri, secdenin sahih olması için belirli şartlar üzerinde durmuşlardır. Bu şartlardan biri de secdeye varan kimsenin, alnı ve burnuyla birlikte en az bir ayak parmağını yere değdirmesidir.
Namazın en önemli rükünlerinden biri olan secde sırasında ayak parmaklarının yere temas etmesi gerekmektedir.
Din İşleri Yüksek Kurulu'na göre secdenin sahih olması için en az bir ayak parmağının yere dokunması zorunludur. Eğer bu şart yerine getirilmezse, secde sahih olmayacağından namaz da sahih olmaz.
Ayak Parmağının yere teması
Secdenin geçerli sayılması için ayak parmaklarının yere teması, "Sübhânellâhi’l-azîm" denecek kadar kısa bir süreyi kapsar.
Bu süre zarfında ayak parmaklarından en az birinin yere değmesi şarttır. Eğer bu şart yerine getirilmezse, namaz geçerli sayılmaz.
Secde sonrası ayakların kaldırılması
Peki, secde esnasında ayaklar yere temas ettikten sonra kaldırılırsa namaz bozulur mu? Din İşleri Yüksek Kurulu’nun 01.03.2023 tarihli açıklamasına göre, secde sahih olacak kadar ayaklar yere temas etmişse, bunun dışında ayakların yerden kaldırılması namazı bozmaz.
Secdeye varan kimsenin, alnı, burnu ve en az bir ayak parmağıyla yere değmesi, namazın geçerliliği için oldukça önemlidir.
İnanç haberleri için TIKLAYINIZ!
Astroloji ve Rüya haberleri için TIKLAYINIZ!
Kadın Aile haberleri için TIKLAYINIZ!
Kültür Sanat haberleri için TIKLAYINIZ!