Kadın & Aile

Sıkma ustası Mehmet Ali Çınar, el emeğiyle şaşırtıyor

Mehmet Ali Çınar, annesinin bazlamalarını satarak başladığı işte şimdi Konya’nın tek erkek sıkma ustası olarak şaşırtıyor.

Loading...

Abone Ol

Konya’da yıllar önce ek iş olarak annesinin yaptığı bazlamaları satmaya başlayan Mehmet Ali Çınar, zamanla hamur işlerinde ustalaşarak kendini geliştirdi.

3 çocuk babası olan Çınar, bugün 15 yaşındaki oğlu Muhammed ile birlikte “sıkma” olarak bilinen geleneksel hamur işini yapıyor ve bu alanda erkek usta olmasıyla dikkat çekiyor. Müşterilerine tam 40 çeşit sıkma sunan Mehmet Ali Çınar, hamur açarken sergilediği maharetleriyle görenleri şaşırtıyor.

Bazlama satışıyla başladı, sıkma ustası oldu

Mehmet Ali Çınar, 2011 yılında Meram Devlet Hastanesi'nde çalışırken annesinin yaptığı bazlamaları arkadaşlarına satarak ek gelir elde etmeye başladı. Başarılı satışlarının ardından işi büyütme kararı alan Çınar, sıkma yapmayı öğrenerek 40 farklı çeşidi müşterilerine sunmaya başladı. Kendisi, çocukları için bu zorlu yolda çalışmaya devam ettiğini belirterek, "Ekonomik zorluklar içinde bu işe başladım ve zamanla ustalaştım. Bugün işlerimi oğlumla birlikte yürütüyorum" dedi.

10 metrekarelik dükkandan Konya’nın lezzet markası olma yoluna

İlk dükkanını açarken büyük zorluklar yaşadığını anlatan Çınar, "Başlangıçta eski arabamı satarak 10 metrekarelik bir dükkan açtım. O kadar küçüktü ki, gelen denetçiler bile malzemelerimi nasıl sığdırdığımı anlamadı. Pandemi sürecinde maddi sıkıntılar yaşadım, ancak işlerim yavaş yavaş düzelmeye başladı. Şimdi ise daha büyük bir dükkana geçtim ve Konya'nın lezzetlerini dünyaya duyurmak gibi bir hedefim var" diye ekledi.

Müşteriler şaşkın: “Sıkmayı erkek mi yapıyor?”

Mehmet Ali Çınar, sıkma yaparken karşılaştığı en büyük ilginin müşterilerden geldiğini belirtti. Genelde kadınların yaptığı düşünülen bu işte erkek olarak faaliyet göstermesi, müşterilerin şaşkınlıkla karşılamasına neden oluyor. Çınar, "Müşteriler sıkmayı benim yaptığımı görünce hayret ediyorlar. ‘Sıkmayı erkek mi yapıyor?’ diyorlar. Ama bu iş sadece bir kadın işi değil, yetenek işi” dedi.

Oğluna sıkma ustalığını öğretti

Mehmet Ali Çınar, oğluna sıkma yapmayı öğretmekten büyük bir gurur duyduğunu belirterek, "Oğlum küçük yaşlardan beri benimle birlikte bu işin içinde. Ona kısa sürede bu işin püf noktalarını öğrettim ve şimdi usta sayılabilecek seviyeye geldi" diye anlattı. Çınar, bu işin zorluğu olmadığını ve girişimcilerin yeteneklerini keşfettiklerinde her şeyin mümkün olduğunu söyledi.

“Hamur işini erkekler yapamaz diye bir algı var ama bu bir yetenek ve istek işidir.”

Konya’nın lezzetlerini dünyaya taşımak istiyor

Mehmet Ali Çınar, Konya lezzetlerini dünya çapında tanıtmak ve büyümek istediğini dile getirirken, sıkma işine olan tutkusuyla başarı yolunda adımlar attığını belirtti. Müşteriler ise onun yaptığı sıkmaları severek tüketiyor ve ustalığından övgüyle bahsediyor.

İnanç haberleri için TIKLAYINIZ!

Astroloji ve Rüya haberleri için TIKLAYINIZ!

Kadın Aile haberleri için TIKLAYINIZ!

Kültür Sanat haberleri için TIKLAYINIZ!